Info




Kalender

De kalender is leeg

 En anders maar niet

Gepubliceerd op 14-9-2008 04:53:00 - Wiskundeleraar

Als je een nieuwe cursus geeft dan duurt het altijd even voordat het allemaal zo'n beetje draait zoals je wilt. Soms duurt dat gewoon een paar jaar. De eerste keer gaat er meestal van alles mis. Je moet dan een beetje flexibel zijn en snel aanpassen, ombuigen of schrappen. Dat is normaal. Na een paar keer begint dan meestal wel duidelijk te worden wat er moet gebeuren. Je ontdekt aardige bijkomstigheden, aanvullingen en structuur. Met dat 'aldoende ontwikkelen' krijg je steeds meer en beter materiaal,  meer in- en overzicht en een beter idee hoe je zoiets kan aanpakken. De onhandige dingen gooi je er uit en de dingen die goed lijken te werken hou je er in. So far so good... 


http://www.delta.tudelft.nl/

Ik weet ook niet hoe dat nu komt maar op de een of andere manier moet ik altijd nieuwe vakken bedenken. Daarnaast moeten die vakken die ik dan ontwikkel ook nog steeds worden bijgewerkt, vernieuwd en aangepast. Waarom doe ik mezelf dat toch steeds aan? Dat gaat echt niet vanzelf, ik moet daar meestal echt grote moeite voor doen. Meestal kom je er dan ook niet meer van af. Of juist wel, maar dat is dan ook weer niet goed.

Misschien is dat ook wel wat er mis in het onderwijs. Geen enkel jaar is gewoon een keer hetzelfde. De ene plan is nog niet uitgevoerd of er komt al weer een nieuw plan. Begin je net een beetje door te krijgen hoe iets werkt is het alweer veranderd. Waren we net een beetje gewend aan het 'competentiegericht opleiden' gaan we over op 'geleide sturing' of zoiets. Denk je dat je iets met wiskunde doet moet je in eens handelingsbekwaam worden. Allemaal 'state of the art'... Volgens mij heeft er iemand een boek gelezen. Waarschijnlijk het verkeerde boek. Je vraagt je dan wel 's af waar je nu eigenlijk mee bezig bent. Wat dat betreft kan je maar beter gewoon normale wiskundevakken geven. Die wiskunde verandert niet zo snel en 't is duidelijk en relevant. Al dat ICT-gedoe dat verandert zo snel dat als je er naar kijkt is het weer anders. 

Je moet er ook maar zin in hebben. Het is altijd zoeken, experimenteren en balanceren op de rand. Onzeker dus! Je weet gewoon nooit van te voren of iets gaat werken. Als het werkt weet je ook nooit precies waarom het werkt. Omdat de cursus goed is of omdat de studenten gewoon zo aardig zijn om toch ongeveer te doen wat je hebt bedacht? Ik weet het soms echt niet. Ik begrijp 't eigenlijk ook niet echt.

Nou ja. Ik mag eigenlijk helemaal niet klagen, maar ik vind klagen ook wel 's fijn. Ik doe zoveel leuke dingen en krijg daar ook nog min of meer voor betaald ook. Misschien hoort dat ook wel een beetje bij mij. Een beetje hyper, een soort fiets: als ik geen vaart maak dan val ik om. Meestal komt het wel goed. Mocht het dan een keer wat minder gaan dan overleven we dat ook wel weer. En anders maar niet... ik kan dan altijd nog iets nuttigs gaan doen.

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...