L.Blog

Info




Kalender

De kalender is leeg

weersverwachting

 Doelen en middelen

Gepubliceerd op 20-6-2009 16:23:00 - ICT & onderwijs

Ik heb het afgelopen jaar een nieuwe invulling gegeven aan ‘Internet en wiskundeonderwijs’ en ‘Wiskunde en leergebieden’.  Ik heb van alles uitgeprobeerd, leerdoelen aangepast, de logistiek rondom de cursus gewijzigd, allerlei WEB2.0-dingen ingezet en inmiddels geconcludeerd dat de leeropbrengst daarvan niet altijd is wat het zou moeten zijn.

Ik denk dat aankomende docenten niet zo erg gericht zijn op ‘verbonden zijn’, ‘delen’ en ‘op de hoogte blijven’. Zolang de cursus loopt is iedereen wel bereid zich er mee bezig te houden, maar het leidt niet direct tot een blijvende inzet van WEB2.0.  Misschien dat het op de langere termijn toch wel effect heeft, maar daar heb ik dan nog niets van gemerkt.

Dat laatste hoeft overigens geen reden te zijn om er in de cursus geen aandacht aan te besteden, maar als doel is het niet genoeg. Bij de tweede uitvoering van ‘Internet en wiskundeonderwijs’ heb ik de ‘nieuwe’ opdrachten proberen te combineren met de ‘oude’ opdrachten. Dat is beter idee. Je vangt twee vliegen in één klap. Ik probeer opdrachten te bedenken die relevant zijn voor aankomende leraren. Een ‘les in een computerlokaal met een hele klas bedenken’ en 'uitvoeren' lijkt me wel een voorbeeld van praktijkgestuurd onderwijs. Daarnaast leren ze dan ook de ‘nieuwe’ middelen te gebruiken.

 
Eigenlijk is dat wel interessant. In eerste instantie ben ik (over-) enthousiast begonnen waarbij niets te gek is. Je verzint het maar, ‘the sky is the limit’. Dit noem ik dan maar even de fase van optimisme. Uiteindelijk blijkt dat je dan (meestal) iets te ver doorschiet. Je vliegt als het ware over de grens van het ‘haalbare’ heen. Dat is op zich niet erg, want je weet immers nooit van te voren waar die grens precies ligt.

Naar aanleiding van resultaten kom je in een fase van teleurstelling terecht. Zo hard gewerkt, maar wat levert het nu op? Wat zijn nu de effecten van al die moeite? Ben ik er nu in geslaagd om iets over te brengen van de meerwaarde en mogelijkheden? Waarom lukt dat niet? En wat gaat er nog meer allemaal mis? Waarom begrijpt niemand mij? Zoiets…

Dat is het moment om te gaan kijken wat nu wel en niet werkt en waarom dat zo is. Ga op zoek naar het uiteindelijke doel van de cursus en naar de onbedoelde bijeffecten. Welke problemen komen studenten tegen bij de uitvoering van opdrachten en hoe kun je die oplossen? Wat willen nu eigenlijk? Waarom?

Ik denk dat na deze periode van teleurstelling je in realistischer vaarwater terecht komt en dan kunt beginnen aan meer solide basis voor de verschillende cursussen. Je bent beter in staat onderscheid te maken tussen doelen en middelen. Meestal komt het er op neer dat bij het stellen van realistische en praktijkgerichte doelen de middelen die daar voor nodig zijn min of meer vanzelf een adequate en nuttige hulp horen te zijn voor de inhoud. Daar is nog wel ’t een en ander over op te merken, maar dat doe ik dan later nog wel een keer.

 Reacties (0)

 Zo simpel

Gepubliceerd op 19-6-2009 14:04:00 - ICT & onderwijs

Na de cursus 'Internet en wiskundeonderwijs' zei een student zo'n beetje achteloos 'ach wij zien elkaar al zo vaak'. Ze doelde daarmee op het inzetten van allerlei webtwopointo. Achteraf gezien is dat natuurlijk zo. Ik laat allerlei dingen zien met de vraag of je daar iets mee zou kunnen in je onderwijs. Zo lang de cursus loopt doen studenten wel zo ongeveer wat je wilt, maar daarna is het grotendeels afgelopen.

Dat is natuurlijk niet echt verrassend. De website van de vakgroep heeft ook allerlei mogelijkheden om te delen, bij te dragen, tips te geven, te communiceren, maar 'echt' gebruikt wordt het nauwelijks. Ja, voor het aanbieden van documenten en het doen van mededelingen, emailadressen opzoeken en nog zo wat. Allemaal nuttig natuurlijk maar al met al geen schoolvoorbeeld van een platform voor een 'learning community'.

Ik heb nog 's nagedacht over wat nu eigenlijk een 'learning community' is en hoe je dat dan zou moeten ondersteunen. Eigenlijk ben ik er niet meer zo zeker van dat je zoiets 'echt' kan regelen. Misschien ontstaat het vanzelf als daar aanleiding voor is, maar lerarenopleidinggewijs denk ik dat er eigenlijk helemaal geen behoefte aan is. Er is al een sociale structuur en er wordt vast veel geleerd. Dat is tenminste wel te hopen...

Dus eigenlijk is het heel simpel. Je moet gewoon geen dingen willen waar niemand op zit te wachten. Dat WEB2.0 dat gaat toch wel gewoon door. Er is ook geen reden om het niet te blijven proberen, maar je moet je daar gewoon niet al te veel bij voorstellen. Gewoon proberen realistisch te blijven en vooral je eigen malotigheid niet al te serieus nemen. Wat ik doe hoeft een andere niet te doen. Wat volgens mij van belang is hoeft voor een andere niet belangrijk te zijn. Als aanstormend docent heb je waarschijnlijk andere zorgen dan 'bijblijven', 'te delen' of 'actief bij te dragen'. Eerst maar 's gewoon de lessen op orde, je toetsen halen, je portfolio vullen en nog zo wat...

Dus moet ik op zoek naar iets anders... maar daar over dan misschien later meer.... of niet...

Zie ook Foreverism: altijd en overal verbonden, altijd en overal converseren:

Volgens mij zijn hiervoor twee redenen aan te wijzen:

Aan dat laatste kan je iets doen (dat probeer ik dan en dat lukt niet erg) maar aan het eerste niet...

 Reacties (4)

 Beter onderwijs?

Gepubliceerd op 5-6-2009 00:57:00 - ICT & onderwijs

Soms vraag ik me wel 's af waarom ik op het forum van Beter Onderwijs Nederland rondkijk. Meestal word ik er niet vrolijker van, maar ik moet wel. Al was het alleen maar om bij te blijven. Nu ben ik van nature wel een vrolijk mens dus ik kan wel iets hebben. Je kunt er in ieder geval veel van leren. Een stuk als http://beteronderwijsnederland.net/node/5834 vind ik dan toch wel weer erg fraai:

"Om te beginnen ben ik er van overtuigd dat ICT in het onderwijs meer kapot heeft gemaakt dan ons lief is. In elk geval kan je uit de frase 'slimme inzet van ICT' de conclusie trekken dat de ICT op dit moment niet slim wordt ingezet. Daar ben ik het van harte mee eens. Misschien is minder inzet van ICT wel de slimste inzet van ICT."
http://beteronderwijsnederland.net/node/5834

Hihi... ja... zo kan je 't natuurlijk ook zien.

Ik kan me herinneren dat er ooit een onderzoek was dat 'goede inzet van ICT werkt'. Ik dacht toen ook al 'zo kan ik het ook!' Dit is minstens even erg: 'slimme inzet' van ICT. Als het werkt dan was het slim, werkt het niet dan was het gewoon niet slim. De elementaire logica ontbreekt...

 Reacties (0)

 Een geslaagde opdracht?

Gepubliceerd op 30-5-2009 00:57:00 - ICT & onderwijs

Bij de cursus ‘Internet en wiskundeonderwijs’ in de deeltijd heb ik geprobeerd om een combinatie te maken van ‘oude internet’ en ‘nieuw internet’ (WEB2.0).  Eén van de ‘betere’ opdrachten vond ik de DELICIOUS-opdracht.

Studenten bestuderen de leerroute ‘De waarde van Internet’ en gaan zelf op zoek naar relevante voorbeelden in de volgende categorieën:

   • internet als onderwijsplek
   • als bron van lesmateriaal
   • als bron voor contexten
   • als (na)scholings bron

De resultaten zetten ze dan in delicious met de juiste tags.

Zie http://www.wiskundeleraar.nl/page3ict.asp?nummer=4145

Dat ging allemaal erg makkelijk en ik heb alle studenten aan mijn delicious-netwerk toegevoegd zodat we precies kunnen zien wat er zo al gevonden is. Het is natuurlijk niet de bedoeling om ‘dingen’ te noemen die al aan de orde zijn geweest in de leerroute of ‘dingen’ die door andere studenten al genoemd zijn.

Via http://www.google.com/reader/shared/11731372273920133741 kan iedereen dan de ‘afgekeurde items’ (met commentaar) bekijken.

De uiteindelijke opbrengsten staan op http://www.wiskundeleraar.nl/page3ict.asp?nummer=4258

Al met al best een aardige opdracht, al zeg ik het zelf. De studenten doen inhoudelijk iets, maken kennis met delicious en web2.0, netwerken, tagging, e.d. en ondanks de summiere instructie is deze opdracht voor geen enkele student een probleem. Bovendien hebben we ook nog lessen in het computerlokaal. De opdracht levert zelfs hier en daar hele nieuwe bruikbare, grappige en interessante websites en ideetjes voor de andere opdrachten op.

Dus een geslaagde opdracht?

In principe lijkt me de opdracht best goed, maar is het ook geslaagd? Na de cursus is er uiteindelijk geen enkele student die nog iets doet met delicious. Het was leuk, het was nuttig, maar niet ‘echt’. Of ze de google-reader of een andere RSS-lezer nog gebruiken kan ik niet zien, maar ik denk dat het (een uitzondering daargelaten)  tegen valt. Het is hetzelfde proces als bij sommige wiskundevakken. Na het tentamen is het niet meer interessant en wordt de kennis snel weer vergeten en doen we gewoon weer wat we altijd al deden.

Dat is jammer. Bij deze cursus, bij de andere cursussen, zelfs met alles wat ik doe lukt het niet ‘echt’ om de studenten duidelijk te maken wat ik nu eigenlijk bedoel. ICT gebruiken om samen te werken, contacten te leggen, te delen, bij te dragen aan deze geweldige vorm van informatie beschikbaar stellen enz.  Dat er ook mensen moeten zijn die iets doen in plaats van alleen maar consumeren.

Hetzelfde geldt voor mijn collega’s overigens. Die zijn ook meer van ‘we gebruiken wat we gebruiken kunnen’ en verder laten we Willem lekker verder prutselen… Dat wordt in ’t algemeen wel gewaardeerd. Ik las laatst ergens dat een compliment, een schouderklopje, een meer permanente hormonale verandering teweeg brengt dan bijvoorbeeld geld, dus hormonaal zit het wel goed. Maar 't klopt niet natuurlijk...

Mijn inspanningen leiden niet tot een gedragsverandering. Dat is (denk ik) ook wel erg moeilijk. Er is voor heel veel docenten kennelijk weinig reden om zich met ICT-ontwikkeling en innovatie bezig te houden. Uiteindelijk is dat natuurlijk geen houdbaar standpunt, maar kennelijk is het voor aanstormende leraren in het voortgezet onderwijs niet direct ‘iets’ om je druk om te maken. Gewoon het boek doorwerken en als het computerlokaal toevallig een keer wel beschikbaar is dan kan je af en toe ’s de CD bij het boek ’s gebruiken of een opdracht met applets doen, maar verder ‘doe maar normaal dan doe we gek genoeg’.

 Reacties (0)

 Surfneuzen en geprutsel

Gepubliceerd op 29-5-2009 18:08:00 - ICT & onderwijs

Ik heb net (toevallig) een paar oude stukken gelezen over ICT-plannen van de LERO van 2004 en 2005. Dat is grappig, want 't was hetzelfde verhaal als het 'nieuwe plan' waar ik al eerder over schreef. Een soort herhaling van zetten. Logisch dat ik denk dat het niet gaat werken. Het werkte toen niet en dat gaat het nu ook niet doen.

Op http://www.frankwatching.com kwam ik ook iets tegen dat me niet geheel onbekend voorkwam:

"Meestal begint een ICT-ontwikkeling bij een kleine groep docenten en studenten. Investeer tijd in deze pioniers (vooral wanneer ze bevlogen zijn). Deel succesverhalen en ervaringen met andere docenten en studenten. Zorg voor gunstige omstandigheden. Denk hierbij ook aan beloningen voor pioniers en early adopters."
http://www.frankwatching.com/archive/2009/05/29/portals-problematiek-binnen-het-onderwijs/

Tja... het klinkt niet helemaal onlogisch, maar of het zo werkt? Op http://www.wiswijzer.nl/blog/comments.asp?id=257 schreef ik al iets over de manieren waarop men probeert de 'gewenste implementatie' veilig te stellen. Dat is iets anders dan streven naar ICT ontwikkeling en innovatie. Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat ooit het primaire doel geweest is.

Maar er zijn ook hoopvolle berichten. Daarover zal ik dan later nog wel 's wat schrijven. Overpeinzingen van een bevlogen mafketel. Op de een of andere manier ontstaan er hier en daar toch wel wat grote lijnen die zelfs enige logica vertonen. Een soort herhaling van een aantal universele principes. Niets van aantrekken, gewoon doorgaan...

Op dit moment ben ik druk bezig de FAQ-vragen van WisFaq te controleren. Binnenkort ga ik proberen de FAQ-vragen in de FAQ-database van TAGS te voorzien en te kijken of je daar dan ergens nog iets mee kunt. Gewoon verder prutselen...

 Reacties (2)

 Van buiten af

Gepubliceerd op 28-5-2009 23:44:00 - ICT & onderwijs

Ik weet nog steeds niet of het een functionaliteit is of een verkeerde instelling maar hogeschoolgewijs is het niet mogelijk om via bijvoorbeeld een website als http://www.wiskundeleraar.nl een email te versturen als afzender en geadresseerde beide hun hogeschool emailadres gebruiken. Je krijgt dan een foutmelding met de mededeling:

"Sender address rejected: Not authorized to use this FROM-address from the outside (in reply to RCPT TO command)"

Ik heb me uit laten leggen dat het een soort 'beschermende maatregel' is om misbuik te voorkomen. 'Echt' begrijpen doe ik het maar half, maar 't is wel vervelend want studenten die hun hogeschool emailadres in wiskundeleraar gebruiken krijgen dan de post via de verzendlijst niet.

Nu dacht ik even dat ik dit wel opgelost had, maar dat was niet zo. Het is een lastig probleem. Tenzij je mensen gewoon verbied om op mailtjes te reageren, maar dat is dan wel een beetje het paard achter de wagen spannen, zullen we maar zeggen.

Maar de oplossing is veel simpeler dan ik dacht. Van de 260 studenten gebruiken er in wiskundeleraar slechts 8 hun hogeschoolmail. Dat is op zich al een veeg teken, maar die laatste 8 hebben vast ook nog wel een andere emailadres dat ze kunnen gebruiken. Dat moet niet te moeilijk zijn tegenwoordig... Dus probleem opgelost. Bij de nieuwe aanmeldingen staat het er vanaf vandaag gewoon bij:

"Het is niet mogelijk om je e-mailadres van de hogeschool te gebruiken!"

Doen ze dat dan toch dan volgt er een foutmelding. Geweldig. Zo zie je maar weer. De meeste problemen lossen zich vanzelf op, ook als je er niks aan doet. Mooi...

 Reacties (2)

 Zuster?

Gepubliceerd op 22-5-2009 01:15:00 - ICT & onderwijs

Ik was daar net 's aan het rondsnuffelen op deze website. Wat is dit nu weer?

"EducaWeb is een zoekmachine die alleen zoekt binnen vooraf geselecteerde gratis toegangbare educatieve bronnen. Deze bronnen kunnen bestaan uit lesbrieven, online videofragmenten, presentaties, websites enz."

O, juist... ja nou ja.. zal wel. Bij een van de educatieve bronnen kwam ik weer 's een plaatje van eigen hand tegen:

Leermiddelendatabase VO

...en dan zo op pagina 6. 'Methode met spiegeltje' een plaatje:

Dat is wel grappig. 't Is dat ik het zelf gemaakt heb, maar 't is wel een beetje een knullige tekening. Ik weet niet wat die verpleegster daar nu staat te doen eigenlijk. Ze kijkt in ieder geval helemaal de verkeerde kant uit. Alhoewel? Misschien moet je 't in perspectief zien. O nee... dan is het bijna een onmogelijke figuur...

De tekening heb ik gemaakt met een tekstverwerkingsprogramma wat onder Windows 3.1 draaide. Dat heette Amipro geloof ik. Zo in de sfeer van wat je ziet is wat je krijgt. Dat werkte op zich wel. Die verpleegster zat waarschijnlijk in het tekenpakket...

't Is eigenlijk wel jammer dat ik mijn oude Novell-server een keer naar de knoppen geholpen heb (ploef zei die). Anders had ik nog even kunnen kijken. Met die fileserver kon ik ook Windows 3.1, Windows 95 of Windows 98 opstarten. Dat was wel grappig. Als je WIndows 3.1 draait op een beetje moderne PC (dat kan dus!) dan werkt dat allemaal supersnel. Ik kan me herinneren dat destijds dat Windows 3.1 niet vooruit te branden was. Maar helaas, dat doet het niet meer helaas...

Maar toch leuk om je eigen werk weer 's terug te zien als je 't niet verwacht. Het plaatje komt natuurlijk gewoon van mijn website.

Zie De hoogte van een toren

 Reacties (0)

 Ik ben voorgedragen

Gepubliceerd op 9-5-2009 00:33:00 - ICT & onderwijs

Gisteren kreeg ik zo maar een e-mailtje in het kader van 'Evaluatie subsidieregeling regionale samenwerkingsverbanden en landelijke expertisecentra'.

"U bent door de projectleiders van de regionale samenwerkingsverbanden en de landelijke expertisecentra voorgedragen voor deelname aan deze webenquête."

...en dan volgt een hele lijst met allemaal regionale samenwerkingsverbanden en landelijke expertisecentra. Maar 't zegt me allemaal niks. Ik heb met geen enkel iets te maken volgens mij...

"Namens het ministerie van OCW danken wij u vriendelijk voor uw deelname aan het onderzoek."

Ja, u wordt ook bedankt, ik ben zeer vereerd, maar erg zinvol lijkt het me niet. Ik vroeg me wel af hoe ik op die lijst ben terecht gekomen. Misschien dat ik nog iets hoor op mijn reactie...

 Reacties (1)

 Opmerkelijk

Gepubliceerd op 11-4-2009 02:03:00 - ICT & onderwijs

"Van een constante en reguliere inzet in alle klassen en onderwijsinstellingen over de volle breedte is nog geen sprake. Het lijkt er zelfs op dat er een steeds grotere kloof is tussen de mogelijkheden van ict en de daadwerkelijke benutting door leraren en onderwijsinstellingen. Wanneer de trend van de laatste tien jaar zich voortzet, duurt het nog zeker tien tot vijftien jaar voordat alle leraren in het voortgezet onderwijs in hun lessen optimaal gebruikmaken van ict."
Advies Onderwijs en open leermiddelen, uitgebracht aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal.
Nr. 20080212/912, september 2008.

Zie ook http://beteronderwijsnederland.net/node/5645

 Reacties (0)

 Studiedag

Gepubliceerd op 23-3-2009 22:07:00 - ICT & onderwijs

Het is wel erg, als je over nadenkt, maar ik ben gevraagd of ik op de studiedag in april een presentatie wil geven over wiskundeleraar.nl en ik ga dat niet doen. Ik heb er wel over na zitten denken natuurlijk en het is natuurlijk best een kans om mijn collega’s te laten zien wat voor een leuke dingen we allemaal doen met de website. Op wiskundeleraar heb ik daar al een aantal verhalen over geschreven.

Waarom dan toch maar niet? ’t Is lastig. Ik wil me daar eigenlijk helemaal niet mee bezig houden. Ik moet al steeds ‘de hond uit laten’ en nu moet ik ook nog uit gaan leggen hoe leuk en nuttig dat is?

Ik dacht ook nog dat als je zoiets doet je je ook moet afvragen wat het doel dan is. Stel je voor dat mijn collega’s zo aangestoken worden door mijn enthousiasme dat ze zeggen ‘dat willen wij ook’. Wat dan? De website past helemaal niet in het beleid. Het is zelfs zeer ongewenst en geeft een onprofessionele indruk en zo. In het onlangs definitief vastgestelde ‘Beleidsplan ICT en Onderwijs 2008’ staat bijvoorbeeld:

“Het is een onoverzichtelijk en rommelig geheel. Misschien is het vanuit de expertgroep wel helder en duidelijk, maar op een niveau hoger (lerarenopleiding, management, bedrijfsbureau) ontbreekt elk overzicht en het maakt ook naar buiten toe (visitatie/accreditatie) een weinig professionele indruk.“

Het ontbreekt er nog maar aan dat je als ‘bedenker van een oplossing’ als ‘veroorzaker van het probleem’  wordt aangemerkt. ICT-gewijs is het op de hogeschool al jaren gewoon een enorme chaos. Dat hoeft niet erg te zijn, maar als iemand probeert de tekortkomingen van het ‘officiële beleid’ nog enigszins zo te sturen dat je in ieder geval zelf je werk een beetje behoorlijk kan uitvoeren dan is dat natuurlijk wel onwenselijk. Ja, dat klinkt echt logisch…

Je kunt niet iets tegelijkertijd als ‘onwenselijk’  en als ‘good practice’ bestempelen, lijkt mij.

Wiskundeleraar.nl is een container van mijn ervaringen, ideeën en visie op het inzetten van ICT in het onderwijs. Ik zou bij een aantal cursussen niet eens weten hoe ik zo’n cursus zonder de website zou moeten doen. Er staat verder weinig (zeg maar gewoon niks) tegenover maar het is te handig om er niet mee door te gaan. Maar met de hogeschool of de lerarenopleiding heeft het verder helemaal niets te maken. Je kunt dus zelfs niet spreken over een ‘good practice’ want het is geen hogeschoolactiviteit. Ik ga geen presentatie houden over wat ik in mijn ‘vrije tijd’ doe.

Volgens mij heeft de lerarenopleiding (of de hogeschool) deze chaos zelf gecreëerd, dus ‘echt’ begrijpen doe ik het niet. Nee, dan maar liever blijven investeren in iets dat totaal niet werkt en nooit zal gaan werken. Dat geeft tenminste een soort van continuïteit.

Kortom: ik zie niet in wat ik op een studiedag te melden zou hebben.

Nog erger: studiedag? ICT? Dat zou dan toch zeker over web2.0 moeten gaan toch? Websites zijn zo 1.0. Dat kan ‘echt’ niet meer…

 Reacties (2)

 Maple 12

Gepubliceerd op 18-3-2009 23:57:00 - ICT & onderwijs

Het wordt steeds gekker. Het is nu zelfs gelukt om Maple12 te downloaden, te installeren en te activeren. Als het goed is gaan we maandag in het kader van de Minor Exact met het programma aan de gang. We werken eerst een beknopte handleiding door voor het wegwijs raken in de beginselen zullen we maar zeggen. Dan verder met deel 1 van de reader dat gaat over het oplossen van differentiaalvergelijkingen.

Ik vond Maple altijd een beetje weerbarstig. Dat is met Maple 12 wel minder. Het blijkt nu (als je de eerste hobbels genomen hebt) toch wel een prima programma. Het biedt zoveel mogelijkheden. Ik hoop dat ik er in geslaagd ben dit met de beknopte handleiding voor onze studenten een beetje heb kunnen versoepelen. In het kader van 'het moet wel een beetje snelheid hebben' heb ik natuurlijk wel gebruik gemaakt van bestaand materiaal. Dat is dus 'leren' en 'onderwijzen' tegelijk. Mijn eigen deskundigheid vergroten door een cursus te maken over iets wat je zelf nog niet kent!? Het moet niet gekker worden, maar wel twee vliegen in één klap.

Zie bijvoorbeeld de antwoorden op Maple12Reader.mw

Zie ook Maple 11

 Reacties (0)

 Maple 11

Gepubliceerd op 19-2-2009 11:12:00 - ICT & onderwijs

Het leek een goed plan om via Surfspot maar 's Maple 11 aan te schaffen. Dat ging heel goed, bestellen, betalen, downloaden, activeringscode, installeren, ... Maar helaas dat gaat niet werken:

q2331img1.gif

Dat is jammer want de 'activeringscode' is verlopen op 31 januari. Via de e-mail maar even gevraagd hoe dat zit en ik krijg snel een nieuwe code. Maar helaas die werkt ook niet:

q2331img2.gif

Maple 10? Nee, dat gaat niet. Dan maar weer een e-mailtje en gelukkig om aan alle misverstanden een einde te maken een nieuwe code. Ik kom nu wel een stapje verder, maar 't werkt niet:

q2331img3.gif

Dan nog maar een keer ge-e-maild. Hopelijk lukt het nog voor de cursus afgelopen is.

 Reacties (4)

 Drie leerlijnen

Gepubliceerd op 8-2-2009 03:55:00 - ICT & onderwijs

Het kost moeite maar ik geloof dat er opeens een soort leerlijn aan het ontstaan is bij de cursus 'Internet en wiskundeonderwijs'. Gelukkig maar want tot gisteren was ik hier en daar even de draad kwijt. Maar gelukkig ik heb de draad weer opgepakt. Morgen ga ik er mee verder, maar voor nu ziet het er ongeveer zo uit:

  1. Een les maken
    De opdracht bestaat uit het bedenken en maken van een wiskundeles waarin je Internet gebruikt. Het gaat daarbij om een les in het computerlokaal met een volledige klas uit de onderbouw bij een hoofdstuk uit een methode.
  2. Digitale didactiek
    De opdrachten bestaan uit het verwerven van kennis en vaardigheden rondom het thema meerwaarde van de inzet van ICT in het wiskundeonderwijs.
  3. Web2.0
    Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen ten aanzien van het Internet. Deze nieuwe ‘dingen’ worden wel aangeduid met WEB2.0. We gaan op zoek naar dat nieuwe Internet, naar de achtergronden, de tools, de diepere gedachten en de mogelijkheden die dat heeft voor het onderwijs. Naast theoretische kennis zullen we ook veel moeten ervaren, proberen en experimenteren.

Het is dus een combinatie geworden van 'oud internet', vakdidactiek en het 'nieuwe internet'. Mijn idee dat er overal concrete opdrachten komen waar studenten bij de verwerking, de communicatie naar elkaar en naar de docent gebruik maken van allerlei tools als Delicious, een wiki, e.d.

Voorlopig ben ik wel weer vrolijk gestemd dat het weer een ietsje betere cursus wordt dan in blok 1. Experimenteren is leuk, maar uiteindelijk moet het wel leiden tot een cursus met ballen zullen we maar zeggen...

 Reacties (0)

 Osiris

Gepubliceerd op 2-2-2009 14:32:00 - ICT & onderwijs

Op de opleiding werken met Osiris. Nou ja, werken... Ik geef volgend blok 5 vakken en daar zijn er dan 3 fout of niet ingeroosterd en er staan vakken die ik helemaal niet geef. Verder kan ik er helemaal niks. Voor elke wijziging, toevoeging e.d. moet ik het bedrijfsbureau lastig vallen. Op Wikipedia las ik:

"De mythe van Osiris is het bekendste verhaal uit het oude Egypte en gaat over zijn dood en wederopstanding - een thema dat de dagelijkse cyclus weerspiegelt van het 'sterven' van de zon bij zonsondergang en zijn 'geboorte' bij zonsopkomst. Osiris was niet alleen god van het koningschap en de levenskracht van de farao, hij was de personificatie van de vruchtbaarheid van het land en de geest van de vegetatiecyclus."
http://nl.wikipedia.org/wiki/Osiris_(Egyptische_mythologie)

In het kader van de mythe dat we goed bezig zijn is het te hopen dat ooit de zon weer gaat schijnen. Over de doden niets dan goed, maar ik heb inmiddels wel een standaardformulier gemaakt om een beetje handig de fouten te kunnen melden. Wie zei er ook weer dat ICT het werk zou veraangenamen?

 Reacties (1)

 Ham and eggs

Gepubliceerd op 2-2-2009 11:12:00 - ICT & onderwijs

Kijk wat ik mijn postbus vind:

Malmberg doet onderzoek naar het gebruik van de website onderwijsvanmorgen.nl. In een paneldiscussie wil zij aan de hand van stellingen de mening van docenten in het voortgezet onderwijs horen over deze website om op basis daarvan de site nog beter te laten aansluiten bij de wensen en behoeften in het onderwijsveld.

U heeft een abonnement op de nieuwsbrief van onderwijsvanmorgen.nl. Bent u docent in het voortgezet onderwijs? Dan nodigen wij u van harte uit deel te nemen aan het panelonderzoek. Ook uw collega’s die de website (nog niet) kennen maar wel belangstelling hebben voor e-learning en onderwijsvernieuwing zijn van harte uitgenodigd. Wilt u deze uitnodiging aan hen doorsturen?

Dat is nog 's andere koek. Ik ken de website wel, maar een abonnement op een nieuwsbrief? Nee, dat dacht ik toch niet. Ik zat er nog aan te denken om terug te schrijven dat ik pas voor de eer maar dat ik wel wil opmerken dat ik nog nooit ergens zoveel 'slap geleuter' bij elkaar gezien heb en dat ik daarom van mening ben dat de website juist al heel goed aansluit bij de rest van het theater van de lach waar iedereen altijd zo om moet huilen. Een soort gratis advies.

Maar ja, dat is natuurlijk flauw. Ik weet ook niet of zo'n website nu helemaal doet wat het zou willen. Het e-mailtje suggereert dat het heel erg goed aansluit bij de wensen en behoeften in het onderwijsveld. Dat is fantasie denk ik, maar dat is niet erg. Iedereen heeft recht op z'n eigen gekluns, zolang ik er maar geen last van heb.

 Reacties (0)

 Breeze

Gepubliceerd op 27-1-2009 01:52:00 - ICT & onderwijs

In het kader van mijn eerste videovergadering met breeze (via surfgroepen.nl) dacht ik mijn laptopje wel even te kunnen gebruiken. Maar geen camera. Ik ben een tijdje bezig geweest, maar 't doet 't weer. Een beetje een soort van rigoreuze maatregel. In apparaatbeheer gewoon even alle USB Host Controlers verwijderen. Je bent dan wel je muis kwijt, maar als je dan opnieuw opstart kan dat Vista weer allerlei dingen vinden. Muis, vingerafdrukken (?) en bovenal de HUB2.0 camera. Geweldig. En 't werkt weer... Poepoe wat een geëmmer.

Ik heb ook nog even geprobeerd mijn oude Trust 3.1 Mega Pixels camera als webcam te installeren, maar Vista ondersteunt geen stuurprogramma voor de 3MegaCam meer. Je zoekt het maar uit zegt ie... Dat is ook een behoorlijke tegenvaller van Vista vind ik. Vrijwel geen enkel struurprogramma is te vinden. Terwijl dat nu juist zo fijn was in XP. Geen gezeur met diskettes en CD-tjes of vage internetsites.

Dat breeze gaat denk ik wel werken. Het is wel grappig. Ik heb nog even geprobeerd om mijn 'scherm' te delen en dat dan zelf te bekijken. Dat is wel een soort van droste-effect geloof ik...

Wel aan. Ik ben er helemaal klaar voor.

 Reacties (0)

 Wetenschap

Gepubliceerd op 23-1-2009 04:01:00 - ICT & onderwijs

Als er iemand iets zoekt over lineaire groei dan kan je maar beter niet kijken op http://wetenschap.infonu.nl/wiskunde/1255-lineaire-en-exponentiele-grafieken.html:

"Bij een exponentiële formule hoort een parabool vorm. Dit kan een dalparabool of een bergparabool zijn. Bij een dalparabool is de top het laagste punt en zie je dat in de formule de groeifactor g tussen 0 en 1 is. bij een bergparabool is de top het hoogste punt en zie je dat in de formule de groeifactor g hoger dan 1 is."

Gelukkig zien ze zelf ook al wel in dat dit gedeelte van de wiskunde voor velen onder ons na de middelbare school weer snel is weggezakt. Maar misschien worden de teksten nog wel een keer aangepakt.

Maar hoe ernstig is dat? Je moet natuurlijk nooit alles geloven wat men schrijft. Deze 'pagina' is/was echter wel de 'eerste hit' in GOOGLE als je zoekt op lineaire groei. Een mooie illustratie van de vaststelling dat een 'eerste hit' in GOOGLE niets zegt over relevantie, waarheidsgehalte of nut. Je zou je ook nog kunnen afvragen waarom deze pagina zo hoog in de 'ranking' staat. Maar gelukkig zijn er ook wel hits die meer hout snijden... Op de website stond ook nog:

"InfoNu garandeert niet dat de op de website te vinden informatie te allen tijde volledig, juist, compleet of actueel is en/of dat gebruik ervan zal leiden tot of geschikt is voor het door de bezoeker gewenste doel."

O gelukkig. Ik schrok al...

 Reacties (0)

 Gips en frikandellen

Gepubliceerd op 20-1-2009 01:00:00 - ICT & onderwijs

Ik ben er niet altijd even blij mee als ik dingen van mezelf tegen kom op websites. 't Is natuurlijk wel een compliment ergens (zegt Willem),  maar in zo'n geval is bronvermelding toch wel een aardig gebaar, vind ik. Laatst hoorde ik alweer iemand roepen dat als je iets op Internet zet dat je dan moet je 't ook maar goed vinden dat iemand dat gebruikt zonder toestemming en zonder bronvermelding. Ik ben het daar niet mee eens. Op die manier gaat dat niet werken.

Op natuurkunde.nl kwam ik mijn gips/wintersport en frikandellen/patat voorbeelden tegen. Met bronvermelding dus dat is verder dan prima in orde. Ik kende de website natuurlijk al wel. 't Is fraai allemaal, zondermeer. Het valt onder verantwoordelijkheid van een stichting met voorzitter, penningmeesteer  en hoofdredacteur. Zelfs het FI schijnt er qua docentendeel een rol te vervullen in het ontwikkelen en beheren van de website. Dus allemaal goed geregeld...

Op de website staat ook deze tekst:

"Geen enkele openbaarmaking of verveelvoudiging is toegestaan, zoals verspreiden, verzenden, opnemen in een ander werk, netwerk of website, tijdelijke of permanente reproductie, vertalen of bewerken of anderszins al of niet commercieel hergebruik. Als uitzondering hierop is beperkte openbaarmaking of verveelvoudiging toegestaan mits uitsluitend bedoeld voor eigen gebruik of voor gebruik in het eigen onderwijs aan leerlingen onder vermelding van de correcte bronvermelding."

De vraag is nu of het gebruik van mijn voorbeelden nu wel of niet aan de eigen gestelde regels voldoet. Ik vind het verder prima hoor, want bij mij valt tegenwoordig alles onder de badmutslicentie. Maar zoals gezegd: hier kan ik wel mee uit de voeten. Ik zou eerder gekozen hebben voor een eigen voorbeeld, maar bedankt voor de complimenten natuurlijk.

Maar 't kan natuurlijk ook heel anders:

 Reacties (2)

 Bewijs

Gepubliceerd op 9-1-2009 11:27:00 - ICT & onderwijs

't Is nog wel een interessante vraag:

"Wetenschappelijk bewijs over of iets wel of niet kan in de klas, wie kan daar op tegen zijn? De roep om ‘wetenschappelijk’ bewijs is er sinds de Commissie-Dijsselbloem niet kleiner op geworden. Kan onderzoek ons iets vertellen over het effect van educatieve computertoepassingen? Bestaat er wel zo iets als wetenschappelijk bewijs voor wat wel en niet werkt in de klas?"
http://www.vives.nl/index.php/Jan-Lepeltak/Evidence-based.html

Misschien bestaan er wel helemaal geen 'standaard oplossingen' en misschien gaat het in de het onderwijs helemaal niet over 'wat wel of niet werkt'. Wat voor mij werkt, werkt misschien voor een ander niet. Het is gewoon veel te ingewikkeld. Volgens komt het toch neer op goed 'kijken' wat je aanricht.

"Ik heb zelfs ergens gelezen dat uit onderzoek bij excellente docenten dit aanwijsbaar is: ze 'kijken' heel goed naar de 'gevolgen' van hun uitleg en zijn in staan 'a la minute' hun koers te wijzigen als daar aanleiding voor is. Je kent het wel... niet te snel... niet te langzaam... maar wel constant op je hoede zijn... en gewoon precies goed. Je moet dan, denk ik, helemaal boven de stof staan, over een rijke verzamelingen alternatieven beschikken en heel goed kunnen improviseren. Je moet terug kunnen vallen op eerder verworven kennis en vaardigheden en je moet moet heel goed weten waar je naar toe wilt."
http://www.wiswijzer.nl/blog/comments.asp?id=1068

Kortom: mogelijkerwijs speelt de docent ook bij educatieve computertoepassingen een cruciale rol... dat zou zo maar kunnen...

 Reacties (0)

 YouTube e.d.

Gepubliceerd op 5-1-2009 08:36:00 - ICT & onderwijs

Ik heb op mijn WebLog (en in de leerroutes van de cursussen die ik geef) hier en daar filmpjes staan van YouTube. Dat is natuurlijk niet zo gek, Maar als je daar gebruik van maakt moet je wel steeds controleren of dat nog wel werkt: Voordat je 't weet krijg je mededelingen als:

 q2311img2.gif q2311img3.gif q2311img1.gif q2311img4.gif

Uiteraard (zo ben ik dan ook wel weer) heb ik die altijd wel ergens opgeslagen. Maar je zou bijna denken dat het misschien slimmer is om je lesmateriaal dan maar meteen zo in te richten dat je niet afhankelijk bent van de 'wimps' van YouTube of de gebruikers van YouTube. Overigens is mijn ervaring dat elk filmpje toch wel weer ergens te vinden is, maar ja dat is dan weer een gedoe.

Ik vind zelf 'Realplayer' wel handig om de filmpjes op te slaan. Met FormatFactory kan je er dan elk gewenst formaat van maken, bewerken, verkleinen of wat dan ook...
Zie http://www.formatoz.com/

TIP: als je iets wilt gebruiken sla het op. Heb je geen zin om constant alle links, artikelen, websites, filmpjes e.d. te moeten controleren doe het dan meteen goed. Sla het in ieder geval voor zover mogelijk op. Maar ja, soms is daar natuurlijk ook geen beginnen aan. Was dat nu juist niet de bedoeling van zo'n ELO-ding? Dat je niet afhankelijk bent van iets anders? Zou dat gelukt zijn?

Ik ben er nog niet helemaal uit wat verstandig is in het licht van...

 Reacties (0)

 Onbenulligheid of vergissing

Gepubliceerd op 12-12-2008 14:18:00 - ICT & onderwijs

'Vanaf 12 december 2008 zal Hyves en YouTube binnen het Drenthe College niet meer beschikbaar zijn voor Medewerkers en Studenten. Hiertoe is besloten i.v.m. het verstorende karakter tijdens de lessen en werkzaamheden.'
http://www.karssenberg.nl/weblog/2008/12/plaatsvervangende-schaamte-en-excuses.html

Het ligt vast aan mij, maar mij verbaast het niet. O nee... misschien toch wel...

 Reacties (1)

 What`s in it for me?

Gepubliceerd op 26-10-2008 23:42:00 - ICT & onderwijs

Dit is volgens Stephen Downes een voorbeeld van de verkeerde vraag.

“The way to function in a connected world is to share without thinking about what you will get in return. It is to share without worrying about so-called ‘free-riders’ or people taking advantage of your work.”
http://www.downes.ca/post/44261

Ik moet daar (zelfs na 12 jaar) nog steeds een beetje aan wennen. Ik moet toegeven dat ik me de vraag soms wel stel. Het is niet zo dat mijn ‘gedeel’ mijzelf niet genoeg op zou leveren, dat is het probleem niet. Het probleem is dat ik maar moeilijk kan accepteren dat ik soms ‘eigenlijk’ het werk doe waar anderen mensen voor betaald worden. Dat is soms heel erg evident, maar soms ook meer verborgen. Maar wat doe je er aan?

Ik laat mij in de keuzes die ik maak nauwelijks leiden door wat anderen vinden dat er zou moeten gebeuren. Dat is ook wel weer heel erg prettig. Ik heb wat betreft ook geen verplichtingen. Misschien is dat ook wel een beetje de kracht van het ‘delen’. Deel wat je wilt, maak je geen illusies, doe wat je leuk vindt, vrijheid blijheid… Heb je er genoeg van? Dan stop je er gewoon mee toch? No strings attached… Zou je denken.

Maar zo werkt dat natuurlijk niet. Als ik vandaag zou besluiten om met WisFaq of Wiskundeleraar te stoppen? Zou dat kunnen? In principe (in formele zin) natuurlijk wel, maar ik geloof niet dat ik daar dan veel vrienden mee zou maken. Het zou ook ‘heel dom’ zijn om iets dat (kennelijk) werkt op die manier te beëindigen. Ik ben de LERO niet, zullen we maar zeggen…

Maar ergens klopt er iets niet. Stephen Downes schrijft ‘When you share, people are more willing to share with you’. In ‘t algemeen lijkt me dat helemaal juist, maar in het overgangsgebied van ‘werk’ en ‘persoonlijke inzet’ gaat dat niet altijd op. Ook daar zou ik nog wel een paar irritante voorbeelden van kunnen geven.

Voorlopig ga ik me daar maar niet mee bezig houden. Mijn conclusie is dat ik me niet bezig moet houden met het ‘gekluns’ van anderen. Ik heb meer dan genoeg aan mijn eigen ‘gekluns’. Daar heb ik voorlopig mijn handen vol aan. Feitelijk weet ik ook niet helemaal waar dat toe leidt. Eigenlijk heb ik dat ook nooit geweten, 't is meer op gevoel zullen we maar zeggen. Maar ik ben niet ontevreden… maar helemaal lekker zit het niet, ergens...

 Reacties (0)

 Verkeerd verbonden

Gepubliceerd op 17-10-2008 18:42:00 - ICT & onderwijs

Eén van de aardige kanten van een website onderhouden is dat je daarmee allerlei ‘verbindingen’ legt met andere gebruikers en websites op het Internet. Dat heeft goede kanten en minder goede kanten.

Sinds ‘wiskundeleraar’ en ‘WisFaq’ gebruik ik ‘wiswijzer’ eigenlijk vooral voor de ‘oude’ content en het ‘besturen’ van dit weblog. Eigenlijk ben ik de enige die in wiswijzer kan inloggen. ’t Is zo’n beetje mijn eigen werkruimte. Dat kan je niet zien, maar als ik inlog zie ik heel wat anders dan de rest van de wereld.

Ondanks dat er niet veel te halen is zijn er altijd mensen die pogingen doen om in te loggen. Je weet het tenslotte maar nooit. Wie weet lukt het ooit een keer. Vandaag was het de beurt aan 193.190.224.1:

Europese Hogeschool Brussel
Campus Stormstraat
Brussel
Zie http://www.ehsal.be/

...en voordat je het weet ben je van alles aan het bekijken van de lerarenopleiding van de HUB. Over uitwisselingsprojecten met Leeuwarden en zo meer...

In GOOGLE kan je natuurlijk zoeken naar pagina's die linken naar je webstek. Daarnaast kan je met bijvoorbeeld eXtreme Tracking zien waar je recent gebruikte links naar WisFaq kan vinden. Meestal zijn dat wel de bekende plaatsten maar soms is het verrassend. Soms kom je op die manier op plaatsen waar je normaal niet zou komen. Ik ga dan soms nog wel ‘s kijken wat er nog meer staat. Staat er ook lesmateriaal? Meer wiskunde? Andere leuke links? Wat is er allemaal nog meer te beleven? Dat is wel leuk!

Referrer Totals:

 Websites

 30478

 75.1%

Search Engines

 10088

 24.9%

 Email 

 8

 0%

 News Groups 

 5

 0%

Ik krijg nog wel ’s mailtjes van websites die links willen ‘ruilen’ of zoiets. Als jij een link maakt naar ons linken wij naar jou. Die gooi ik meestal maar meteen weg, want daar is natuurlijk geen beginnen aan. Als ik voor elke link naar WisFaq een link moet maken ben ik nog wel even bezig. Bovendien wat heb ik er aan?

Daarnaast kan je met ‘links’ en IP-adressen natuurlijk nog veel meer leuke (en vreselijke) dingen doen, maar dat ga ik hier natuurlijk niet vertellen. Linken is verder natuurlijk prima, maar dat is anders dan ‘scheuren en pleuren’. Maar daar moet ik het dan een andere keer nog maar ’s over hebben. Voorlopig valt alles hier onder de badmutslicentie

 Reacties (0)

 Onderwijsleerpakket

Gepubliceerd op 25-9-2008 03:31:00 - ICT & onderwijs

Sommige dingen zijn gewoon niet stuk te krijgen:

Uit 2001 en nog steeds actueel...

 Reacties (1)

 Randvoorwaarden en voetballen

Gepubliceerd op 28-6-2008 12:40:00 - ICT & onderwijs

Ik vergelijk de middelen die je nodig hebt om ICT-rijk onderwijs mogelijk te maken wel 's met voetballen. Je hebt nodig: een voetbalveld, twee doelen en een bal. Nu nog 22 spelers en een scheidsrechter zoeken en dan voetballen!

Op de weblogs van de edubloggers kan je bijna dagelijks allerlei leuke middelen, ideeën en websites vinden. Alles is er, maar wordt er ook gevoetbald?

Wat gebruiken we dan? Een slecht onderhouden veld met veel kale plekken en hier en daar enorme kuilen. Als er al gras staat dan is 't veel te hoog, de bal is niet rond, de scheidsrechter kent de spelregels niet, de doelen zijn dichtgespijkerd en het lukt niet om 22 spelers bij elkaar te krijgen...

Het lijkt mij dan niet zo verwonderlijk dat er dan niet 'echt' briljant gevoetbald wordt...

Mijn idee? Zorg voor goede randvoorwaarden en ga niet zeuren dat de spelers niet kunnen of willen voetballen...

 Reacties (0)

 ICTdro

Gepubliceerd op 23-6-2008 15:31:00 - ICT & onderwijs

In het kader van Innovatief Onderwijs heb ik maar 's een oud paard van stal gehaald. Ik was in de periode 2001-2007 min of meer verantwoordelijk voor de cursus ICT voor jaar 1 van de lerarenopleiding. Ik had daarvoor een cursus ontwikkeld die ondersteund werd door een website. In dit weblog heb ik daar wel eerder over geschreven.

Ik heb de websites van 2005-2006 en 2006-2007 maar weer 's online gezet. Op http://www.wiskundeleraar.nl/page3ict.asp?nummer=3282 kan je van alles lezen over achtergronden, diepere gedachten en de leerroutes.

Je zou de cursus van 2005-2006 kunnen kenschetsen als een 'overgang' van onderwijs met een reader met knoppencursus naar een meer 'nieuwere' aanpak. In het laatste jaar van deze cursus werd wel duidelijk dat het anders moest. De cursus van 2006-2007 is anders, geeft nog meer ruimte, nog meer keuzemogelijkheden. Ik heb de cursus wel 's beschreven als 'niets moet, alles mag'.

Voor wat betreft de opvattingen van de lerarenopleiding over de cursus ben ik nooit verder gekomen dan de opvatting dat aan de ene kant 'een ICT-cursus volstrekt overbodig is omdat studenten al lang over voldoende ICT-vaardigheden zouden beschikken' en aan de andere kant dat deze cursus een struikelvak is.

Beide opvattingen zijn behoorlijk misplaatst. Ten eerste omdat de cursus in aanleg niet over ICT gaat maar over het inzetten van ICT in het onderwijs. Dat lijkt me toch wel een soort van 'handig' voor een aanstormende leraar. Dat idee van het 'struikelvak' is nog grotere onzin. Sommige studenten hebben blijkbaar moeite om om te gaan met 'ogenschijnlijke vrijheid'. Ik schreef er al eerder over. Dat kan best zijn, maar dat is dan toch juist goed om te constateren!? Doe er dan wat mee, want dat zal in het verdere verloop van de studie steeds een probleem zijn.

Je maakt van alles mee.

 Reacties (1)

 Over de balk

Gepubliceerd op 22-6-2008 00:22:00 - ICT & onderwijs

Een mooi voorbeeld van een niet verifieerbare uitspraak:

"Leraren die ict op de juiste wijze inzetten in de lessen, bereiken een hogere kwaliteit en opbrengst met hun onderwijs. Dit blijkt uit de jaarlijks terugkerende Kennisnet-onderzoeksmonitor Vier-in-Balans die vandaag verschijnt."
http://onderwijsnieuws.kennisnet.nl/algemeen#ce1679346

Vraag: hoe meet je nu of die ICT op de juist wijze wordt ingezet?
Antwoord: Door te kijken naar de opbrengst en de kwaliteitsverbetering.

Mooie uitspraak dus... Je hoeft niet bang te zijn dat je daar later last mee zou kunnen krijgen. Toch zou 't niet zo gek om eens te kijken of al die plannen, potjes met geld en het implementeren van 'van alles nog wat ' wel helemaal het gewenste effect hebben. Maar ja, met dit soort formuleringen!?

Ach ja... 't is ook moeilijk allemaal. Je geeft mensen bijvoorbeeld 2000 euro om iets leuks te doen en dan vraag je daarna 'was het nuttig?'. Het moet gek lopen dat iemand dan roept 'nee het is zinloos'. Dus iedereen is blij. Het leidt nergens toe, maar 't oogt wel goed.

Ik krijg altijd het gevoel dat hier vooral gaat om het 'praatje'. Nee, het is echt noodzakelijk om meer te investeren in ICT-middelen en in de professionalisering van de docenten. Bij wie u dan moet zijn? Eh... loopt u even mee naar het andere loket? Dan kunnen wij u vast wel verder helpen.

 Reacties (0)

 Spelen met het smartboard

Gepubliceerd op 18-6-2008 02:03:00 - ICT & onderwijs

Een aardige bijkomstigheid van de verhuizing van lerarenopleiding van de Wijnhaven naar 't Museumpark is dat ik tegenwoordig meestal de beschikking heb over een smartboard tijdens de werkcollege's. Ik ben daar wel blij mee. Voorheen was ik al blij met een whiteboard en overheadprojector.

Ik weet niet precies hoe het zit maar eerst kon ik wel 'schrijven' op het smartboard bij een powerpointpresentaties maar de laatste tijd lijkt toch weer lastig. Nu is het niet zo moeilijk om zo'n powerpoint een een notebook te zetten dus dat is dan misschien ook wel zo handig.

Als je tijdens zo'n werkcollege aantekeningen maakt en je laat de wijzingen aan het eind van de presentatie opslaan dan kan je thuis nog 's kijken wat je allemaal zo hebt zitten prutsen. Meestal is dat erg 'schokkend' en kan je dat maar beter niet aan de buitenwereld laten zien. Maar de laatste keer bij Functies van meer variabelen viel dat toch erg mee...

q3611img1.gif

Ik geloof dat ik hier (in principe) de essentie wel goed heb geillustreerd. Ik heb zo'n uitwerking natuurlijk ook wel digitaal op Antwoord staan. Maar het 'opbouwen' is natuurlijk veel beter dan zo 'floep' de complete uitwerking te geven. Zo werkt dat natuurlijk niet...

Bij het uitwerken van het voorbeeld van opgave 7 zijn de kleurtjes wel handig. Je kunt ook zien dat dit eigenlijk de 'oude' powerpointpresentaties was. Het is nog best lastig om zoiets zo op te bouwen dat de grote lijn helder blijft maar ook de details zichtbaar worden.

q3612img1.gif

't Viel me trouwens niet tegen om zelfs zonder 'voorgedrukt' formulewerk een uitwerking op het smartboard te 'toveren'. Je moet zoiets dan wel in je hoofd hebben natuurlijk. Maar ja, als je zo'n vak maar vaak genoeg geeft dan mag dat geen probleem zijn.

q3610img1.gif

Ik had beloofd dat ik het thuis zou laten zien en gewaarschuwd dat er een kans bestaat dat ik er volgende week niet ben. 
Erg verschil met de uitwerking op Via het andere punt... heb ik trouwens niet kunnen ontdekken...

Nou ja... experiment geslaagd. Ik moet die notebook-dingen voor het smartboard toch maar 's proberen intensiever te gaan gebruiken. Het is best grappig. Daarnaast blijft het zo'n leuk vak om te geven.

 Reacties (0)

 Onderwijs is mensenwerk!

Gepubliceerd op 7-6-2008 01:17:00 - ICT & onderwijs

Kijk, dat bedoel ik nou:

"We hadden het kunnen weten, want onderwijs is mensenwerk! Het onderwijsproces is in de afgelopen eeuw niet fundamenteel veranderd, en zal dat ook de komende tijd niet doen. In dit proces staat menselijk contact centraal: contact tussen de docent en de student, en contact tussen studenten onderling. Succesvol onderwijs is gericht op inspiratie, aanmoediging, support, en prompte feedback. Dat blijkt uit decennia van onderzoek."
http://www.surffoundation.nl/smartsite.dws?id=13551

Daarom 'geloof' ik ook niet in elektronisch leren. Ik geloof wel dat je op verschillende manieren je onderwijs heel goed kan ondersteunen, fasciliteren en mogelijk maken met ICT. Maar dat is niet eens een 'geloof'. Dat weet ik wel zeker.

"De beste leeromgeving is dus een leergemeenschap. Maar het is een gemeenschap die de druk én de voordelen ondervindt van het moderne leven. En daar kan wel degelijk winst worden behaald. ICT kan docenten en studenten ondersteunen om hun tijd zo effectief mogelijk te benutten. Technologie kan het ook gemakkelijker maken om in te spelen op de behoefte aan flexibele leerstijlen en leerwegen. Als ICT wordt toegepast om in te spelen op de individuele behoeften van docenten en studenten, worden ook de principes van goed onderwijs ondersteund."
http://www.surffoundation.nl/smartsite.dws?id=13551

Ik heb er al eerder over geschreven maar op http://www.wiskundeleraar.nl/page3ict.asp?nummer=3460 staat een samenvatting van de manier waarop ik http://www.wiskundeleraar.nl inzet.

Inmiddels gebruik ik bij 'Wiskunde en leergebieden' ook hele andere dingen als NING en PBWIKI. In principe zou ik dat natuurlijk veel liever in 'eigen beheer' hebben. Het zal je maar gebeuren dat je halverweg een cursus in eens alles kwijt bent. Voor de andere websites maak ik regelmatig backupjes, maar hoe doen je dat met NING of PBWIKI? Ik kan natuurlijk een 'spiegeling' maken, maar of dat werkt!? Misschien moet ik dat toch 's gaan proberen. Ik hou in ieder geval een afvinklijstje bij op mijn eigen PC. Mocht het echt mis gaan dan weet ik in ieder geval wie wat gedaan heeft. De inhoud zou dan slecht een herinnering zijn.

 Reacties (0)

 Ik zeg niks...

Gepubliceerd op 4-6-2008 00:16:00 - ICT & onderwijs

Tja... het is toch echt zo...

Maar 't heeft geen zin. Ik ga een andere oplossing zoeken. Zie ook Briljant.

 Reacties (0)

 Digitaal lesmateriaal

Gepubliceerd op 3-6-2008 00:48:00 - ICT & onderwijs

Kijk, dat is dan toch wel weer grappig:

"Docenten willen steeds vaker digitaal leermateriaal inzetten in het onderwijs. Er bestaat al veel online materiaal, maar dit is niet goed te vinden. Om meer zicht te krijgen op het beschikbare digitale leermateriaal voor het voortgezet onderwijs, is een inventarisatie gestart. Doel is inzicht krijgen in het beschikbare aanbod en het gebruik van digitaal leermateriaal."
http://digitaalleermateriaal.kennisnet.nl/

Niet goed te vinden? Bedoelen ze nu dat het er wel is, maar dat het niet te vinden is? 't Zou natuurlijk kunnen zijn dat het er niet is... Als iets er niet is, dan bestaat het misschien ook wel niet.

Een jaar of wat geleden vroeg er iemand of het misschien mogelijk was de cursus ICTdro op een CD te zetten. Wij hebben daar (eerlijk gezegd) wel een beetje heel erg om moeten lachen. Maar eigenlijk is het om te huilen... Nou ja, je kunt het 'de mensen' ook niet kwalijk nemen. Ik zou best kunnen uitleggen dat de 'grap' van zo'n cursus niet in de 'digitale materialen' zit, dat het helemaal niet gaat om de opdrachten. Ik zal er vast nog wel een keer iets over schrijven, maar op een CD zetten? Dat is net zo 'bezopen' als denken dat als je een 'college' opneemt (hoe briljant ook) en dat afspeelt dat er dan sprake is van 'onderwijs'. Er is misschien sprake van een leuk voorstelling, een aangenaam of zelfs leerzaam verpozen, maar met 'les' heeft het niets te maken.

Maar hoe leg je dat uit? Ik heb bij Wiskunde & Leergebieden geprobeerd web2.0-dingen in te zetten om 't een en ander te verbeteren. Op http://wiswijzer.blogspot.com/ kan je er van alles over lezen en van alles over vinden. Ik vind het experiment wel grappig en leerzaam. Neem nu eens aan dat het nu een bijzondere, leuke en leerzame cursus is geworden en dat er iemand op het idee komt dat het toch wel aardig zou zijn om dat 'vast te houden'. Hoe zou dat moeten? Op CD zetten?

Als je bijvoorbeeld naar WisFaq kijkt met z’n 30.000 beantwoorde vragen dan is het niet zo gek te denken dat al die vragen en antwoorden toch wel een soort kennisbron zijn. In een enquête onder lerarenopleiders bleek WisFaq ook vaak te worden genoemd. Zowel voor lerarenopleiders als voor studenten eindigt WisFaq op de derde plaats.
Zie http://www.wisfaq.nl/pagina.asp?nummer=1666

Toch is dat niet wat WisFaq doet. Vragen stellen en antwoord krijgen daar gaat het om. Het draait daarbij niet alleen om de betrouwbaarheid van de antwoorden (het item van de komende jaren), maar om persoonlijke aandacht. Ook het verwijzen naar andere vragen of naar samenvattingen of andere internetbronnen is een antwoord. Persoonlijk aandacht en betrouwbaarheid. Dat is, denk ik, het ‘wezen’ van WisFaq.

Lesmateriaal is overal en alles is lesmateriaal. Lesmateriaal ligt gewoon op straat, nou ja, op de digitale snelweg zullen we maar zeggen. Het gaat bij 'onderwijs' helemaal niet om de middelen maar om de manier waarop je die gebruikt, de subtiele interactie tussen docent, studenten of leerlingen en lesmateriaal. Het gaat daarbij voornamelijk om ‘enthousiasme’,  ‘verbondenheid’, 'persoonlijke betrokkenheid', enz.

Waiting for something that's already there...

 Reacties (0)

 Briljant

Gepubliceerd op 2-6-2008 17:29:00 - ICT & onderwijs

In het weekend was http://med.hro.nl/ravew/ onbereikbaar. Dat is lastig want dat gebruik ik o.a. voor presentaties, documenten en ander materiaal dat veel verandert. Ik heb zaterdag maar 's een melding gedaan bij de 'helpdesk' dat de homepages van de docenten er uit lagen. Vandaag is de 'call' afgehandeld. Ik krijg zoiets als:

"ravew doet hethier gewoon"

Briljant. Ik zie niks dus er is niks aan de hand. Ze lagen er echt wel uit hoor. Ik kan er ook niks aan doen dat maandag (of soms zelfs zondagavond) de homepages gewoon weer bereikbaar zijn. Het zou kunnen dat het helemaal vanzelf gaat, maar het zou ook wel kunnen dat iemand iets doet? Alles bij elkaar krijg je dan toch altijd het gevoel dat men bij de helpdesk denkt dat alle docenten debielen zijn. Lekker is dat...

Toch is het storend dat de hogeschool wel deze voorziening aanbiedt maar kennelijk het geen probleem vindt dat de homepages er regelmatig uit liggen en verder niemand een poging doet er achter te komen hoe dat wellicht zou kunnen worden voorkomen. Het zou zomaar kunnen dat studenten en docenten daar heel erg veel last van hebben. Maar dat schijnt dan van geen belang te zijn. Jammer, want dat public.www is een van de weinige ICT-voorzieningen van de hogeschool waar je als docent echt iets aan hebt. Je zou bijna denken dat het zelfs beleid is om er zo min mogelijk aan te doen om het gebruik ervan zo veel mogelijk te ontmoedigen. Lekker is dat...

Het wordt kennelijk de hoogste tijd om ook daarvoor een andere oplossing te zoeken, denk ik...

 Reacties (1)

 Vermoeiend

Gepubliceerd op 5-5-2008 11:55:00 - ICT & onderwijs

Wat zou dat nou kosten zo'n Trendrapport? Ik bedoel niet die 25 euro om het rapport te bestellen maar het maken van zo'n rapport met bijgehorende website?

"De kern van dit trendrapport wordt gevormd door de constatering dat deze keer niet zozeer de techniek centraal staat, maar de wijze van gebruik van het toenemende aanbod."

Kijk dat verzin je toch niet... 't Geeft niet, zo blijven we lekker bezig:

De ambities die de WTR voorstelt zijn de volgende:

  1. Blijf samen investeren in de innovatie van de netwerkinfrastructuur;
  2. Bouw verder kennis op over draadloze netwerken als flexibele aanvulling op het vaste net;
  3. Ontwikkel een gezamenlijke beveiligingsstructuur;
  4. Geef gebruikers meer controle over hun persoonlijke gegevens;
  5. Zet in op bedrijfseconomische optimalisatie;
  6. Ontwikkel een nieuw rol- en takenmodel voor de Informatiseringsdiensten;
  7. Biedt neXt generation faciliteiten voor studie en werk;
  8. Ontwikkel een geïntegreerde visie op ICT-toepassingen in het onderwijs;
  9. Streef naar een Digitale (Wetenschappelijke) Bibliotheek Nederland;
  10. Bevorder differentiatie en keuzevrijheid in het gebruik van ICT.

Lijkt me een goed plan. Maar 'echt' nieuw kan je 't toch niet noemen. De vraag is (en dat blijft de vraag) dan niet 'wat' er moet gebeuren, maar 'hoe' dat dan moet... Maar daar over, lieve kijkbuiskindertjes, dan misschien later weer meer. Ga nu maar lekker slapen... enz.

Maar gelukkig kwam ik ook dit tegen:

"Naast beloning in de vorm van een hoger salaris, meen ik dat de leraar echt beloond zou worden als zij/hij behandeld zou worden als elke andere professioneel. Geef de leraar een eigen werkplek en een eigen computer om haar/zijn werk goed te doen. Op zo’n manier zou de minister misschien drie vliegen in één klap kunnen slaan, te weten: een professionelere leraar, een aantrekkelijker beroep en beter onderwijs met gebruikmaking van ICT."
Drievliegen in één klap

En daar word ik dan wel weer een beetje vrolijk van...

 Reacties (1)

 Wiskunde & Leergebieden

Gepubliceerd op 4-5-2008 02:48:00 - ICT & onderwijs

Op http://wiswijzer.blogspot.com/ houd ik zo'n beetje bij wat ik allemaal uitspook met mijn nieuwe cursus Wiskunde & Leergebieden. Ik kan het ook wel hier schrijven, maar 't is hier al zo'n allegaartje van van alles en nog wat. Het zou geen verbetering zijn.

Daarnaast moet ik natuurlijk ook mijn 'maatjes' een beetje op de hoogte houden van de vorderingen. 't Was weliswaar vakantie, maar de cursus moest echt af zijn voordat de lessen beginnen. Anders wordt het natuurlijk niks. Nou ja, men moet maar zien... of niet...

 Reacties (0)

 Surfgroepen

Gepubliceerd op 3-5-2008 15:36:00 - ICT & onderwijs

Ik had op https://www.surfgroepen.nl een site gemaakt voor 'Wiskunde & Leergebieden'. Maar na al die tijd 'niks er mee doen' kan je zoiets dan maar beter weggooien.

Ik geloof dat ik zelf nog wel besta, min of meer, dat laten we dan maar even zo... 't Is wel een lekker gevoel, dat slopen...

 Reacties (0)

 Ben ik gek of wat?

Gepubliceerd op 5-4-2008 22:16:00 - ICT & onderwijs

Ik schreef al eerder over de diepere bedoelingen van wiskundeleraar.nl en het Vakproject wiskunde & ICT feedback. Ik heb net weer een hele rij opdrachten nagekeken en eigenlijk zou je je moeten afvragen of het wel helemaal gezond is als je op zaterdagvond een beetje gaat zitten werken.

In dit geval vind ik van niet. Het is ontzettend aardig en gewoon leuk om te zien wat studenten doen, verzinnen en beweren. Dat is geen werk dat is heel erg motiverend en steeds weer een opsteker. Het grote voordeel van deze plaats- en tijdonafhankelijke opzet is dat niet alleen studenten kunnen werken wanneer ze willen, maar dat geldt ook voor mij. Op doorgeweekse dagen heb ik meestal te veel aan mijn hoofd. Vandaag ben ik vrij, dus kan ik gewoon heel relaxed alles rustig lezen en eventueel van commentaar voorzien. Het lijkt gek, maar ik vind dat prettig, dus waarom zou ik niet gewoon doen wat ik zelf prettig vind? Dus zo gek ben ik nu ook weer niet...

Ach, vroeger zag je nog wel 's collega's met van die hele grote stapels werkstukken op hun bureau. Zo'n stapel die alleen maar groter en groter wordt... Dat is nu precies zo rustgevend aan zo'n cursus als dit. Als het klaar is is het ook klaar... en kan ik lekker in het zonnetje gaan zitten of andere leuke dingen gaan doen. Haha, ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig...

 Reacties (0)

 Help!

Gepubliceerd op 4-4-2008 00:04:00 - ICT & onderwijs

Ik weet niet precies hoe het kan maar er zijn nog steeds mensen die denken dat ik iets met het beheer van Natschool te maken heb. Ik krijg dan e-mailtjes met vragen als:

“Klopt het dat ik me bij U moet melden als ik niet bij mijn opdrachten van natschool kan komen?“

Dat geeft te denken. Ok, ik geef toe: ik ben ooit ELO-beheerder geweest. Van maart 2001 tot maart 2002. Dat was echt een feest. Ik krijg nog steeds buikpijn als ik er aan denk. Maar achteraf moet ik er ook wel een beetje om lachen. Het probleem toendertijd was dat ik niet enthousiast genoeg zou zijn en daardoor niet de meest geschikte persoon en dat ELO-gebeuren daardoor niet erg van de grond kwam LERO-gewijs zullen we maar zeggen.

Later hoorde ik zelfs iemand beweren dat er onder mijn ELObeheerderschap 'nooit iets kon'. Dat was ook zo, maar dat had ik natuurlijk niet zelf bedacht, dat was het beleid en ik vind altijd dat je mensen geen dingen moet beloven die je niet waar kan maken. Ik hoor 'm nog zeggen dat ie hoopte dat dit met de nieuwe ELO-beheerder ernstig zou veranderen. Het was natuurlijk helemaal niet de bedoeling dat ik dat zou horen, maar 't was wel geinig. Voor sommige mensen is het gewoon heel erg moeilijk om een beetje direct en eerlijk te zijn. Je weet het natuurlijk wel dat mensen achter je rug om van alles over je kunnen beweren en dat ongetwijfeld zullen doen, maar soms weet je dat dan gewoon zeker. Dat is wel prettig om te weten. Ik weet niet of er van 'die wilde plannen' ooit nog iets terecht gekomen is, maar ik was in ieder geval erg blij dat ik er van af was. Het was fietsen met lekke banden in mul zand...:-)

Ik heb destijds ontslag genomen. Ik kon het gewoon niet langer aanzien... Gelukkig is het nu allemaal veel beter geregeld en loopt het LERO-gewijs voor wat betreft het ICT-gebeuren allemaal op rolletjes... Inmiddels heb ik geleerd dat er een groot verschil is tussen 'gelijk hebben' en 'gelijk krijgen'.

 Reacties (0)

 Kernteamjaar1

Gepubliceerd op 26-3-2008 21:49:00 - ICT & onderwijs

In september 2004 ben ik deze website gestart. De bedoeling was het kernteam jaar 1 van de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam te ondersteunen. Het kernteam jaar 1 houdt zich bezig met de eerstejaars voltijd studenten. Naast het verzamelen van informatie kon je hier van alles vinden: modulehandleidingen, extra materiaal, readers, werk van studenten en nog veel meer...

Aanleiding en belangrijkste acvtiviteit was om in het begin van het jaar een beetje handig de groepen in te delen. Het werkte ook nog...

De website is inmiddels wegens gebrek aan belangstelling geheel ter ziele. Het grappige nu is dat de domeinnaam www.kernteamjaar1.nl wel (of weer) bestaat, maar dan in handen van Vupp Werbegesellschaft.m.b.H. of zoiets. Je moet maar 's kijken. Men denkt misschien dat mogelijk in de toekomst deze geweldige domeinnaam nog 's geld op zou kunnen leveren? What a mistake to make...

 Reacties (0)

 Toekomst?

Gepubliceerd op 17-3-2008 22:48:00 - ICT & onderwijs

Stel je voor dat je school voor een ELO kiest en dat er dan gezegd wordt dat je dan eigenlijk geen boeken of een methode meer nodig hebt omdat dit gratis wordt meegeleverd bij de ELO. Lijkt toch helemaal te passen in de lijn van de voorgenomen maatregel om de schoolboeken 'gratis' te maken'. 't Zou zo maar kunnen. Als we Elise moeten geloven dan is de kwaliteit van het materiaal 'echt' goed en zal het 'multimediale karakter' verder worden uitgebouwd. De uitgevers kunnen het dus wel schudden...

Fantasie? Niet echt.

Via http://www.informaticavo.nl/scripts/reacties.php?id=3819

 Reacties (0)

 Web 2.0 reacties

Gepubliceerd op 5-3-2008 02:02:00 - ICT & onderwijs

Mijn berichtje over Web2.0 heeft dankzij het feit dat Trendmatcher er aandacht aan heeft besteed meer reakties op mijn weblog gegenereerd dan normaal in een heel jaar.

Omdat ik toch (af en toe) wel enige behoefte voel om te reageren op die reacties dan toch nog maar een nieuw bericht.

@anoniem: ik heb je bericht al een aantal keren ernstig bestudeerd. Ik geloof niet dat ik ernstig gefrustreerd ben wat de inzet van ICT betreft van mijn onderwijsinstelling. Iedereen heeft recht op zijn eigen gekluns, maar ik stel wel vast dat beleid en afspraken niet noodzakelijkerwijs leiden tot enige schijn van verbetering. 

@Paul: het meeste wat ik doe begrijp ik zelf niet eens, dus misschien mag je ook niet verwachten dat leidinggevenden daar van op de hoogte zijn, laat staan het zouden kunnen begrijpen. Als studenten tevreden zijn dan zal het de leiding, volgens mij, ook een biet zijn wat je verder doet.:-).

@Karin: Misschien is het inderdaad wel zo dat dezelfde 'ongeleide projectielen' ook heel erg dwars kunnnen liggen. Mijn ervaring is dat docenten zich in het algemeen niet laten aansturen. Soms is dat juist heel goed, maar (en daar heb je wel een punt) vaak ook minder handig. Ik ben zelf wel zo ver dat ik mijn collega's op ICT-gebied niet eens zou willen proberen aan te sturen. Dat is ook helemaal niet nodig, want het zijn slimme (en hele aardige en deskundige) mensen die dat best zelf kunnen uitzoeken als ze zouden willen. Mijn idee is dat de leiding docenten moet aansturen. Ik wil natuurlijk best uitleggen wat ik doe en waarom en waarom ik denk dat dat werkt en wat voor een leuke en interessante dingen je allemaal kan doen met ICT en hoe je dat een beetje handig regelt en zo.. Bovendien kan ik ook heel goed uitleggen welke fouten je allemaal kan maken (die heb ik namelijk zelf allemaal al een keer gemaakt) maar kennelijk is daar geen enkele behoefte aan. Dat is mij ook goed... dan niet. Graag of niet...

@Mosredna: Als ik dat zo lees dan krijg ik wel een beetje de kriebels. Ik zei al dat 'goed is wat werkt'. De omgekeerde stelling is ook waar: als het niet werk dan is het fout. Zo te lezen werkt het niet altijd. Ik geloof dat dan inderdaad de keerzijde is (zie @Karin). Eigenwijze docenten? Je kan niet leven zonder ze maar ook niet met ze. Je kunt niet zeggen dat ik dat propageer, ik stel alleen maar vast dat het zo werkt. Ik denk alleen dat zowel hele goede docenten als hele slechte docenten uit hetzelfde hout gesneden zijn. Het zijn ongeleide projectielen en soms pakt dat goed uit, maar vaak ook niet. Ik denk dat de leerlingen (en ouders) uiteindelijk bepalen of wat een docent doet werkt. Dat vertaalt zich naar de resultaten maar ook naar de houding en zo...  Volgens mij weten schoolleiders dat meestal heel goed, welke docenten het 'goed' doen en welke 'niet'. Ik heb daar trouwens nog wel 't een en ander over te zeggen. Mijn insteek was een beetje dat voor goed onderwijs je docenten nodig hebt die weten wat er moet gebeuren, vakmensen met ideeën... en die vooral ook een ogen open houden. Is er iets onduidelijk? Dan klopt er iets niet. Ik zou zeggen dat werkt dan dus niet. Je kunt dan niet zeggen 'ja dat staat in de ELO', dat is natuurlijk onzin. Weg er mee...

@Henri: als 'wirwar' het beleid is dan moet je zoeken naar samenhang. Dat probeer ik dan altijd, de weg wijzen... verzamelen en zo. Maar ja, het probleem is dan dat degene die de touwtjes in handen denkt te hebben geen reden ziet om af te stemmen met mij...

@John: leuk, maar ik weet niet wat ik allemaal nog meer moet doen om te laten zien wat je allemaal met ICT kan doen. Maar ik ga er binnenkort wel weer 's wat over schrijven denk ik.

 Reacties (1)

 Dat zei ik toch al...:-)

Gepubliceerd op 31-1-2008 00:47:00 - ICT & onderwijs

"...een persbericht van de British Library over een rapport waaruit blijkt dat de zogenaamde ‘Google generatie’ een mythe is … just remember where you read it first :)"
http://www.inter-net-viewer.nl/weblog/2008/01/29/google-generatie-is-een-mythe

 Reacties (0)

 Koning, keizer, admiraal

Gepubliceerd op 28-1-2008 23:24:00 - ICT & onderwijs

Op Maak (t)e-learning betekenisvol voor docenten kwam ik deze stelling tegen:

"Interessante stelling n.a.v. een discussie: dankzij web 2.0 ben je als docent minder aangewezen op je organisatie (denk aan ICT-beheer). Software is bijvoorbeeld gratis via Internet beschikbaar. Het risico hiervan is dat dit (weer) kan leiden tot 'koning, keizer, admiraal: ik ben baas in mijn eigen klaslokaal'."
Maak (t)e-learning betekenisvol voor docenten

Deze week werd dit maar weer 's duidelijk gedemonstreerd. Net voor de toetsweek 'crashed' er een fileserver van de hogeschool. Om kort te gaan betekent dit dat de bestanden op de 'homepages' van de docenten niet meer bereikbaar zijn. Nu waren deze bestanden op de public.www al eerder dit jaar regelmatig (maar vooral in het weekend) niet te bereiken, zodat ik mijn toevlucht genomen had tot een andere oplossing. Gelukkig maar... want mijn studenten willen natuurlijk graag bij de bestanden kunnen als ze zich op de toetsen voorbereiden.

Het probleem is dan dat je iemand moet vragen of ie alsjeblieft de zaak weer in orde wil maken. Je bent dus afhankelijk van de mogelijkheden en beperkingen van een ander en dat moet je als docent natuurlijk niet willen. Ik ben verantwoordelijk voor het onderwijs dat ik verzorg en ik weiger om verantwoordelijk te zijn voor iets waar ik niets aan kan veranderen.

Eén van mijn eerste ervaringen op de hogeschool is dat we een ASP-website hadden ingericht voor een cursus en op de eerste dag van de kerstvakantie 'crashed' de website. Maar in de vakantie is er natuurlijk niemand om dat ding een 'schop' te geven... Vooral deeltijdstudenten gebruiken de vakanties om te studeren en dat gaat dan even niet... nou ja even... een week na de kerstvakantie was het weer in orde.

Kortom: je kunt beter de zaken in eigen beheer houden. Ik heb gewoon geen zin om afhankelijk te zijn van een of ander systeembeheerder of ICT-expert. Wat dat betreft ben ik inderdaad liever baas over mijn eigen spullen. Als de opleiding niet in staat is om mijn wensen en behoeften op ICT-gebied te leveren dan haal ik die gewoon ergens anders. Tot nu toe heb ik daar absoluut geen spijt van.

't Is alleen jammer dat die investeringen van zo'n opleiding dan verder verspilde moeite zijn, maar ja, als je moet wachten tot je krijgt wat je wilt, wat er kan en wat je nodig hebt dan zouden we nooit verder zijn gekomen dan het heen en weer pompen van WORD-documenten.

 Reacties (0)

 Elektronische leeromgeving

Gepubliceerd op 20-1-2008 04:11:00 - ICT & onderwijs

Eén van mijn eerste herinneringen aan school is een liedje dat we leerden op de kleuterschool. Ik zie 't, een halve eeuw later, nog voor me, met een hek, een koe en een kalfje... op een viltbord (denk ik). Volgens mij was het zelfs een stagiaire, niet onze eigen juf. Het moet een geweldig goede les geweest zijn want ik zing het nog zo... onvergetelijk, zullen we maar zeggen...

Een koetje en een kalfje die liepen in de wei
Toen kwam er een heel dik varkentje voorbij
Dat zei: geef dat kalfje maar aan mij
Nee, zei de koe, boe boe boe
Nee. zei de koe, boe boe boe.

Eigenlijk vraag ik me al jaren af waar dit op slaat. Waar slaat het op? De eerste zin is al fout. Een koetje? Ik weet niet of je zo'n beest wel eens van dichtbij hebt bekeken maar koeien zijn enorme beesten. Ok, een koe en een kalf die lopen in een wei. Dat kan, dat komt vast wel 's voor... Er komt dan een (loslopend?) varkentje voorbij, niet een gewoon varken of een beetje vreemd varken, nee, het is een heel dik varkentje. Maar met dat varkentje is iets niet helemaal in orde, denk ik. Dit wil dat kalfje wel hebben. Waarvoor? Om op te eten? Eten varkens dan kalfjes? Of zou hier een diepere betekenis achter zitten, als een soort waarschuwing? Jongens, pas op voor hele dikke varkens, want... eh...

Die laatste zin vind ik dan wel weer treffend: nee, zegt die koe dan, boe boe boe... Dat is dan wel weer grappig... boe...

Nou ja, misschien moet je dat ook wel niet proberen te begrijpen. Het stomme is dat ik opeens aan dit liedje moest denken in verband met onze elektronische leeromgeving. Dat is dan toch wel weer een hoogst eigenaardige associatie. Die koe en het kalfje zullen dan wel de docent en de studenten zijn en dat hele dikke varkentje is dan... hihi, nou ja, je snapt 't wel...

 Reacties (0)

 Ganzenborden

Gepubliceerd op 16-1-2008 23:55:00 - ICT & onderwijs

Ik ben in de kerstvakantie begonnen met het spelen van Zelda op de Wii. Vandaag ben ik na vele uren speelplezier uitgespeeld. Ganondorf is verslagen. The end...

Ik had nooit gedacht dat ik dit zo leuk zou vinden. Het is echt een leuke en wonderlijke ervaring. C. zegt dat het niet zo gek is dat je bij kinderen tegenwoordig niet meer aan kan komen zetten met ganzenbord. Dit is zoveel interessanter en leuker.

Je hoort wel 's zeggen dat het onderwijs beter moet aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen. Ik vind dat onzin want 'onderwijs' is gewoon een deel van de belevingswereld en 't is niet verkeerd om leerlingen ook te confronteren met het echte leven. Ik zou trouwens niet weten hoe je 'games' bij het wiskundeonderwijs in zou kunnen zetten. Duidelijk is wel dat deze werelden wel heel erg ver uit elkaar liggen. Ik begin zelfs te begrijpen dat het voor leerlingen (die anders gewend zijn) wel bijzonder saai moet zijn allemaal, school en zo...

Wat ook wel bijzonder is dat de 'echte' wereld, als je zo'n spel speelt, er anders uit gaat zien. Overal om me heen zie ik allerlei dingen met een hoog Zelda-gehalte. Soms is het maar goed dat ik niet echt een zwaard heb in de 'echte' wereld. Je ontwikkelt toch bepaalde reflexen waarbij je eerst slaat en daarna pas nadenkt...

Kortom: leuk leuk leuk...

 Reacties (1)

 Werkruimten

Gepubliceerd op 31-12-2007 01:28:00 - ICT & onderwijs

Ik schreef al een paar keer eerder over de manier waarop ik wiskundeleraar.nl inzet in mijn onderwijs. De meest in het oogspringende functionaliteit is de werkruimte.

>>>verder lezen

Samengevat: Wiskundeleraar.nl is meer dan een website. Het is een webapplicatie waarbij gebruikers zich kunnen aanmelden, inloggen, zich kunnen opgeven voor een werkruimte. Docenten kunnen dat ook en kunnen deze werkruimten zonder enige kennis van HTML (of zo) naar eigen inzicht inrichten.

Eerder gepubliceerd in deze reeks 'verhaaltjes voor in de open haard':

 Reacties (0)

 Maatwerk en portaal

Gepubliceerd op 3-12-2007 21:35:00 - ICT & onderwijs

Het vervolg op Alles is altijd te vinden...:

Later zal ik nog 's iets schrijven over werkruimten, het forum, e.d.

 Reacties (0)

 ICT en VMBO

Gepubliceerd op 29-11-2007 11:24:00 - ICT & onderwijs

Kijk. Zoiets bedenk je toch niet:

"Om rendement te realiseren is echter meer nodig. Docenten moeten de visie van de school vertalen in concrete lesdoelen en zij moeten vormen van ict-gebruik kiezen die passend zijn bij deze lesdoelen. Indien zij daarin slagen, voldoet het beoogde ict-gebruik aan de voorwaarden om rendement te behalen. Het uiteindelijke succes valt of staat natuurlijk met de daadwerkelijke uitvoering"
http://www.ictopschool.net/onderzoek/nieuws/Nieuwsbericht.2007-11-29.4525

Vooral dat laatste schijnt nogal moeilijk te zijn, maar ik zeg niks...

 Reacties (0)

 Grafische rekenmachine

Gepubliceerd op 27-11-2007 02:28:00 - ICT & onderwijs

Van september tot half november 2007 is een enquete gehouden onder wiskunde docenten uit het voortgezet onderwijs. Op http://www.nkbw.nl zijn de resultaten te bekijken. Een van de resultaten:

Enkele antwoorden van docenten:

Allemaal waar natuurlijk, maar dat laatste commentaar zet je toch aan het denken.

 Reacties (0)

 Alles is altijd te vinden

Gepubliceerd op 12-11-2007 22:45:00 - ICT & onderwijs

Het vervolg op Elo's en meer... staat op:

Ik ben al bezig met 'Maatwerk', maar ik zit even in een 'writers-blockje'...

 Reacties (0)

 ELO`s en meer...

Gepubliceerd op 11-11-2007 01:38:00 - ICT & onderwijs

Ik weet niet meer precies waar ik het gelezen heb maar iemand stelde de vraag of er nu zonder als die digitale mogelijkheden veel zou veranderen aan de manier waarop je les geeft. Vorig jaar merkte bij de cursus 'Functies van meer variabelen' een studente op dat ze zich niet voor kon stellen hoe je de cursus zonder wiskundeleraar.nl zou moeten doen.

Samengevat: tijdens de werkcollege's is er gewoon niet genoeg tijd om alle opgaven te bespreken. Dankzij de website kan je je bezig houden met de belangrijke zaken. Alle details, adminstratieve zaken en andere 'domme dingen' regel je via de website. Dat maakt het lesgeven een stuk aangenamer...

>>> verder lezen

 Reacties (2)

 Gratis?

Gepubliceerd op 10-11-2007 20:09:00 - ICT & onderwijs

"Scholen krijgen voortaan zelf het geld in beheer waarmee zij hun leerlingen van gratis lesmateriaal voorzien. Dit biedt kansen. Scholen krijgen mogelijkheden om verbindingen te leggen tussen het gebruik van lesmateriaal, digitalisering en inzet van personeel. Scholen zullen in goed samenspel tussen management en leraren naar verwachting steeds meer papier vervangen door digitaal lesmateriaal. "
Gratis schoolboeken voor scholieren voortgezet onderwijs

Vooral dat 'dit biedt kansen' doet het ergste vrezen.

 Reacties (0)

 Er komt geen eind aan

Gepubliceerd op 8-11-2007 00:26:00 - ICT & onderwijs

Ondanks dat de cursus ICT voor jaar 1 na blok 1 definitief gestopt zou moeten zijn blijft het materiaal voor de cursus via  http://www.ictdro.nl nog tot 1 januari 2008 bereikbaar. Er komt werkelijk geen eind aan... Eerlijk gezegd vind ik dat wel bijzonder... Ik bedoel als je een jaar van te voren aankondigt dat je er mee gaat stoppen dan lijkt me dat toch wel een redelijke termijn. Eigenlijk zou ik gewoon moeten weigeren, maar ja, slappe knieën...

De website blijft wel gewoon bestaan. Ik ga de website (denk ik) gebruiken voor andere experimenten op het gebied van wiskunde & ICT en zo.... Het eerste project start binnenkort en dat wordt waarschijnlijk iets met BINGO.

Zie preview om vast een kijkje te nemen...

 Reacties (0)

 Dat is pas humor

Gepubliceerd op 20-10-2007 15:47:00 - ICT & onderwijs

"De lerarenopleidingen zijn bij uitstek een plaats waar systematisch en vernieuwend aan het onderwijs gewerkt kan worden. Vertrouwde en populaire onderwijsmethoden vinden niet zelden hun oorsprong bij een lerarenopleiding (...). Het is dus niet zo dat docenten van lerarenopleidingen zich categorisch onderscheiden van 'gewone' leraren, omdat zij wél over de juiste vaardigheden beschikken, maar veeleer omdat het tot de taak gerekend wordt van lerarenopleidingen om na te denken over hoe goed onderwijs georganiseerd moet worden."

Uit: Antwoorden kamervragen Voortgangsrapportage ICT in het onderwijs van 6 juni 2003. De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, mr. Medy C. van der Laan.

 Reacties (0)

 Je kunt ook overdrijven

Gepubliceerd op 19-10-2007 17:14:00 - ICT & onderwijs

Ik kan me wel voorstellen dat als je een soort huishoudbeurs voor ONDERWIJS & ICT organiseert je een beetje reklame moet maken:

"In alle vormen van onderwijs wordt het fenomeen ‘afstandsleren’ geïntroduceerd. De voordelen liggen voor de hand: zowel in de zin van efficiënt en effectief onderwijs als ten aanzien van een betere aansluiting op de arbeidsmarkt." (..)  "Behandelde onderwerpen zullen u vast en zeker aanspreken en het denken en doen ten aanzien van ‘digitaal onderwijs’ zullen ongetwijfeld definitief veranderen!"
http://www.magevents.nl/ipon

Of bijvoorbeeld zoiets:

"Discussies met  forumleden en publiek. Een onderwerp van alle kanten behandelen. Leden van verschillende speciaal samengestelde panels vanuit het onderwijs, overheid en bedrijfsleden geven ieder een scherpe analyse en komen met prikkelende stellingen. De zaal wordt direct tot de kern van de vragen in de markt geleid, waardoor optimale betrokkenheid ontstaat."
http://www.magevents.nl/ipon

Het is toch wel fijn als je alles van te voren weet, maar je kunt ook overdrijven...

 Reacties (0)

 Computers in het onderwijs

Gepubliceerd op 3-10-2007 12:16:00 - ICT & onderwijs

Het lijkt er op dat allerlei ICT, ELO's en andere grappen meestal een taakverzwaring tot gevolg hebben. Je zou denken dat de inzet van ICT juist bedoeld is om het werk te veraangenamen en de docenten juist meer tijd te geven voor de zaken waar het werkelijk om gaat. Nu kan ik me voorstellen dat in een aanloopfase dit wel een heel optimistische kijk is op het gebruik van ICT, maar het lijkt me toch nog steeds het enige juiste uitgangspunt.

Wat dat aangaat, denk ik, dat het 'belang' en 'algemeen nut' van ICT in het onderwijs sterk overdreven, meestal met de mond beleden maar weinig in de praktijk gebracht. Ik geloof niet in elektronisch leren, maar wel in het ondersteunen van de lessen met ICT.

 Reacties (0)

 WisFaq in SURF

Gepubliceerd op 21-9-2007 02:07:00 - ICT & onderwijs

WisFaq wordt genoemd in verband met http://www.wizmo.nl in een artikel over SIGMA in SURF: magazine over ict voor het hoger onderwijs en onderzoek.

Het gaat allemaal iets minder snel dan gedacht, maar interessante ontwikkelingen.
Zie het hele artikel

 Reacties (0)

 Nog nooit mee gewerkt

Gepubliceerd op 8-9-2007 22:11:00 - ICT & onderwijs

Volgens dit persbericht:

"Negen van de tien leraren in het basisonderwijs gebruikt de computer bij lesactiviteiten. In het voortgezet onderwijs is dat maar de helft, 11% heeft zelfs nog nooit met een computer gewerkt."

Zouden ze nu bedoelen dat 11% nog nooit met een computer gewerkt heeft of nooit gebruikt in de les? Ik neem aan het laatste. Wel aan, dat kan natuurlijk best... Zo gebruik ik nooit een videorecorder of een overheadprojector... dus dat zegt ook niet alles.

Nog interessanter en geheel in de lijn van 'droom maar lekker verder':

"Ruim de helft van de leraren in het basisonderwijs en 70% in het voortgezet onderwijs heeft grote behoefte aan een schoolmanagement dat samen met het team een breed gedragen visie voor het gebruik van ict binnen hun school ontwikkelt."

Daar zitten wel een paar moeilijke 'dingen' in, namelijk 'breed gedragen' en 'visie'. Nee, ik geloof niet dat deze behoefte binnenkort bevredigd zal worden...

 Reacties (1)

 Googelen moet je leren

Gepubliceerd op 4-7-2007 09:32:00 - ICT & onderwijs

Sociaal pedagoog Els Kuiper, werkzaam bij de afdeling Onderwijspedagogiek en Opvoedingsfilosofie van de Vrije Universiteit Amsterdam, deed promotieonderzoek naar de vraag hoe je leerlingen in het basisonderwijs kunt leren kritisch met internet om te gaan. En wat denk je:

  1. Veel kinderen gebruiken nog verkeerde zoektermen. Ze typen bijvoorbeeld een letterlijke vraag in en krijgen tot hun verbazing geen antwoord van de zoekmachine.
  2. Ze kijken alleen naar de bovenste tien hits in Google, omdat de rest niet relevant zou zijn.
  3. Veel leerlingen zoeken alleen met Google, in plaats van concurrerende zoekmachines of speciale kinderzoekmachines als Davindi.
  4. De zoektermen worden verkeerd gespeld, waardoor kinderen niets vinden. Google geeft overigens meestal wel spellingvarianten weer.
  5. Leerlingen doen aan plagiaat, en kopiëren tekst soms inclusief de hyperlinks (‘klik hier’) of ze laten per ongeluk de naam van de auteur staan in hun eigen werkstuk.
  6. De leerlingen gebruiken onbetrouwbare bronnen. In die gevallen bevat de tekst grote onzin, maar wordt ’ie toch klakkeloos overgenomen.

Schokkend... maar klopt het ook!?

  1. Een letterlijke vraag? Bijvoorbeeld Wat is een kanarie? geeft toch een aantal links die een aardig idee geven over het onderwerp...
  2. Tja... hoeveel links heb je nodig?
  3. In Davindi geeft 'kanarie' al eerste hit 1. Kanarie Jan. Dat heeft niets met 'kanaries' te maken. De tweede link geeft 2. Kanarie en exotenvereniging waar weliswaar het woord 'kanarie' op staat, maar dat is dan ook alles. De derde link geeft 3. Zangvogels- soortenbank.nl waar met een beetje moeite iets te vinden is over de Serinus citrinella en Serinus serinus. Mooie website dat wel! 
  4. Misschien is het een idee om kinderen goed te leren spellen.
  5. Dit is wel grappig. Ze doen aan plagiaat, maar doen het niet goed want soms vergeten ze de naam van de auteur te verwijderen in hun tekst. Nee dat moet beter kunnen.
  6. Eén van de grote uitdagingen van ICT. Hoe bepaal je of informatie betrouwbaar is? Met zoeken heeft het weinig te maken maar wel met informatieverwerking.

't Is wat. Missschien kan ik ook wel promoveren op ICT voor jaar 1. Ik heb inmiddels een grote bak met bestanden.. en daar kan je alles tegen komen. Zie bijvoorbeeld Bronvermelding.

 Reacties (1)

 Domino of zo

Gepubliceerd op 17-6-2007 21:18:00 - ICT & onderwijs

 Reacties (0)

 Droom maar lekker verder

Gepubliceerd op 8-6-2007 02:25:00 - ICT & onderwijs

"(Stichting Kennisnet Ict op school) - Door de opkomst van digitale leermiddelen zullen de schoolkosten voor boeken in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs afnemen. Voor een succesvolle digitalisering is afstemming nodig tussen digitale leermiddelen, de onderwijsvisie van de school, investeringen in techniek en deskundigheid en ondersteuning van leraren."
http://www.kennisnet.nl/

Ik snap niet dat er iemand nog steeds gelooft in dit soort geleuter... Ik durf wel de volgende stelling aan: "Door de opkomst van de digitale leermiddelen zullen de schoolkosten voor digitale leermiddelen toenemen."

Het wordt pas interessant als de schoolkosten voor leermiddelen afnemen, maar ja dat staat er niet. Afstemming? Onderwijsvisie? Investeringen in techniek (o duur!) en deskundigheid (zinloos!)? En zo? Dat gaan niet gebeuren! Investeren? In onderwijs? Dat wilden we toch niet?

Dat is geen open deur meer er zit helemaal geen deur in!

 Reacties (7)

 Verbindingen

Gepubliceerd op 8-5-2007 23:54:00 - ICT & onderwijs

Voor de presentatie op de Studiedag VO-HO aansluiting wiskunde had ik mijn powerpointpresentatie maar even op mijn MP3-speler gezet voor het geval de laptop met beamer niet op Internet aangesloten zou zijn. Maar helaas, het ding wilde niet werken. Ook thuis was er niet veel meer mee te beginnen met dat ding.

Nu had ik het ding al bijna afgeschreven, maar het blijkt dat niet de MP3-speler het begeven heeft maar het USB-kabeltje. Nou ja... dat is dan mooi een geluk bij een ongeluk. Eigenlijk is het nogal sullig, want laatst hadden we ook al zoiets. Na het verplaatsen van de koelkast deed de koelkast het niet meer. Wat blijkt? Het (nieuwe, zij het slecht tijdelijke) verlengsnoer vertoont een kabelbreuk. Ik zal er nog 's naar kijken. Maar lekker is dat... je maakt je dan toch even zorgen. Om de koelkast dan...

Maar met de presentatie is het allemaal nog wel goed gekomen. Het doet me denken aan die keer dat ik een presentatie zou houden, lang geleden. Ik was in de veronderstelling dat ik de beschikking zou hebben over een computerlokaal met werkstations met Internet zodat ik in het kader van 'je kunt beter iets doen dan luisteren' een aantal opdrachten gemaakt. Als je dan aankomt en constateert dat er 1 computer is (met internet) en een beamer maar dat door de zon en de onmogelijkheid om te verduisteren eigenlijk niemand iets kan zien... dan weet je 't weer: zorg dat je weet wat je hebt...

De presentatie van 23 april staat nog wel op Internet en op de website van NKBW staat nog een verslag... Zie ook Wisfaq is....

 Reacties (0)

 Studenten leren anders

Gepubliceerd op 19-3-2007 16:56:00 - ICT & onderwijs

Volgens dit artikel is het noodzakelijk dat het onderwijs moet veranderen ten gevolge van een 'ander type student' dat de komende jaren in de collegebanken komt te zitten:

"Er zijn twee soorten consequenties te identificeren. Enerzijds vraagt de nieuwe student om het nadenken over nieuwe vormen van onderwijs. Twee criteria staan daarbij centraal: authenticiteit en interactiviteit. Authenticiteit verwijst naar het belang van levensechte en betekenisvolle ervaringen voor studenten. Interactiviteit verwijst naar het continu, en onafhankelijk van tijd en plaats, in contact staan met verschillende mensen. Anderzijds vraagt de nieuwe student om het verkennen van het onderwijskundig gebruik van een variëteit aan media (zoals wiki's, podcasts, maar ook gaming, streaming video, etcetera). Deze media kunnen op bepaalde manieren authenticiteit en interactiviteit in het onderwijs stimuleren. Naast deze consequenties worden individuele leerwegen en personalisatie in het onderwijs van belang om tegemoet te komen aan de groeiende diversiteit onder studenten."

In mijn tijd waren we vooral met elkaar bezig, muziek luisteren, drank, blowen, feesten, protesteren, gebouwen bezetten en zo...

Achteraf ben ik zo BLIJ dat men toendertijd het onderwijs niet heeft aangepast aan onze 'nieuwe' manier van leren...

 Reacties (0)

 ICT vaardigheden

Gepubliceerd op 2-2-2007 17:58:00 - ICT & onderwijs

Volgens de experts van het Ruud de Moor Centrum van de Open Universiteit Nederland is het onzin om te eisen dat de gemiddelde leraar in het voortgezet onderwijs net zo ict-vaardig moet zijn als zijn leerlingen. Het artikel kopt zelfs met:

Leraren hoeven niet ict-vaardig te zijn om goed onderwijs te kunnen geven

Gek he? Je hoeft ook geen rijbewijs te hebben om goed wiskunde te kunnen geven. Je hoeft ook niet te weten hoe een overheadprojector of een videorecorder werkt... of een CD-speler... of hoe je moet telefoneren, zwemmen, of vaag uit je nek te kletsen of zelfs te bungyjumpen, maar sommige dingen, met uitzondering van bungyjumpen dan misschien, kunnen toch wel handig zijn. Maar misschien moet je dat ook wel niet willen, docenten die een beetje handig zijn met ICT, wat heb je er aan?

"Kun je innovatie vangen in een organisatie en in beleid? Kun je een revolutie afdwingen middels het toewijzen van subsidies? Of komen de innovaties die er werkelijk toe doen slechts voort uit het brein van enkelen, toevallige voorbijgangers, die door de beleidsmakers (verdiept als ze zijn in hun tender-voorstel in de eerste klas van de intercity tussen Den Haag en kantoor) in het geheel niet worden opgemerkt?"

Zie ook ICT&O paradox: zonder vrijheid geen innovatie, zonder dwang geen implementatie...

Hoe was het ook alweer?

Gegniffel alom in het informaticaklasje van het Haagse Segbroek College als het gaat over het ´digibetisme´ onder de leraren. 'Bij maatschappijleer moesten we googlen hoe oud je moet zijn om te mogen werken. Eentje heeft het opgezocht, de rest heeft drie kwartier zitten surfen en aan het einde van de les de antwoorden gekopieerd,' zegt Floris van Gorkum (15). 'Iedereen had een voldoende.'

Trekken aan een dood paard

In veel ondernemingen worden de volgende strategieën gehanteerd

    31. Verklaar dat rijden geen kerncompetentie is

bron

 Reacties (4)

 Oud nieuws

Gepubliceerd op 31-1-2007 01:02:00 - ICT & onderwijs

Naar aanleiding van de vaststelling dat er naar aanleiding van ‘Wordt het niet eens tijd voor een ICT-plan?’ geen plannen zullen worden gemaakt omtrent het gebruik van ICT op de lerarenopleiding ga ik stoppen met een aantal van mijn ICT-activiteiten. 

Eenmaal andermaal! Verkocht!

SEPTEMBER 2006

 Reacties (0)

 De hete brij

Gepubliceerd op 10-1-2007 00:07:00 - ICT & onderwijs

Op de website van de hogeschool las ik:

"Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) is er voor mens en samenleving. ICT kan helpen allerlei zaken voor ons gemakkelijker, prettiger, efficiënter en effectiever te laten verlopen en op deze wijze de kwaliteit van leven te verbeteren, zowel op ons werk als in de persoonlijke levenssfeer.

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt nog vaak dat ontwikkelde ICT-programma’s of -apparatuur niet goed toepasbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze te moeilijk in het gebruik zijn, niet de juiste functionaliteit bezitten, of te traag werken. "

Kenniskring Human Centered ICT (HC-ICT)

Nu zal ik wel weer voor mijn beurt praten maar dat moet niet hoor. Het is heel goed mogelijk om ICT zo in te zetten dat een aantal zaken veel makkelijker verloopt en het is ook mogelijk om dingen te maken die wel werken. Mogelijk dat de kenniskring een beetje om de hete brij heen draait en misschien werkt dat ook wel niet...

 Reacties (0)

 Open deuren

Gepubliceerd op 3-1-2007 10:46:00 - ICT & onderwijs

Uit Opmars digitale schoolborden - TNS NIPO onderzoekt ICT op school:

"De aandacht van samenwerkingsverbanden voor ICT-infrastructuur neemt steeds verder af en de aandacht voor educatieve software neemt toe. Voor de nabije toekomst verwachten de samenwerkingsverbanden dat de aandacht ICT-infrastructuur verder zal afnemen ten gunste van meer aandacht voor kennis en vaardigheden, educatieve software en visie op het gebruik van ICT."

Dat is niet echt een verrassing denk ik...

 Reacties (0)

 Dissemineren en valoriseren

Gepubliceerd op 3-1-2007 01:01:00 - ICT & onderwijs

Soms kom je dingen tegen... Op Docenten motiveren om ICT te gebruiken lees ik:

"Ga in groepjes naar congressen over ICT in het onderwijs. Doe dat niet vrijblijvend, maar bereid het gezamenlijk voor en organiseer werkvormen waarin de congresgangers datgene wat zij hebben gehoord dissemineren en valoriseren (inbedden binnen de organisatie)."

Dissemineren is:

Valoriseren is:

Dus dat is gelukkig ook weer opgelost, maar verder goede suggesties lijkt me. Ik snap alleen niet dat ik dat gemist heb...

Ik vind zelf vooral Winny the Pooh en e-learning erg leuk...

 Reacties (0)

 Fraude!

Gepubliceerd op 16-12-2006 03:33:00 - ICT & onderwijs

Er zijn altijd studenten die proberen bij de cursus 'ICT voor jaar 1' een opdracht van een ander in te leveren. Op de een of andere manier is die neiging bij cursussen met en over ICT groter dan normaal. Ik kan dat natuurlijk gewoon melden bij de examencommissie en dat zal ik normaal gesproken ook doen. Erg slim is zo'n poging natuurlijk niet. Alleen daarom zou je al kunnen gaan twijfelen aan de 'geschiktheid' voor het beroep van leraar. Een student zal bij een eerste 'vergrijp' waarschijnlijk niet meteen door de examencommissie voor een jaar uitgesloten worden van tentamens... maar waarschijnlijk wel voor het vak.

Aan de andere kant zegt het misschien ook wel iets over de vooropleiding? Of hoort het er gewoon bij tegenwoordig? Wat mij (persoonlijk) nog het meeste stoort aan dit soort 'grappen' is dat studenten kennelijk denken dat ik een volslagen idioot bent die de opdrachten nakijkt met de ogen dicht. Als iemand dom wil doen dan moet hij/zij dat natuurlijk zelf weten, iedereen heeft recht op zijn eigen gekluns, maar hoe dom denken ze nu eigenlijk dat ik ben?

Die laatste vraag is uiteraard een retorische vraag.

 Reacties (2)

 Jammer maar helaas

Gepubliceerd op 20-11-2006 21:54:00 - ICT & onderwijs

"Ik was laatst op een e-learning bijeenkomst van SURF en daar werd gesproken over de opkomende trends in e-learning land. Het ging natuurlijk over SOA, Open Source, VLE en PLE en Social Software. Wat me opviel was dat er daar erg veel techneuten rondliepen die deze nieuwe technologieën niet echt omarmden. De teneur was er een van: hebben we net een prachtige ICT infrastructuur staan moet het weer anders."

"Men moet juist los durven laten en zichzelf echt durven te ont-wikkelen. Met ont-wikkelen bedoel ik hier ook echt het zich ontdoen van wikkels. Enkele wikkels die overboord moeten zijn: de blackboard wikkel, de Microsoft wikkel, klassikaal onderwijs wikkel, lineair onderwijs wikkel, dat past iedereen wikkel, kennis is de sleutel wikkel, etc..."

bron

 Reacties (0)

 Vier in Balans Monitor 2006

Gepubliceerd op 10-10-2006 13:46:00 - ICT & onderwijs

Een van de conclusies op Vier in Balans Monitor 2006 is:

"Een belangrijke les die geleerd kan worden uit de ervaringen van de afgelopen jaren is dat succesvolle invoering van ict niet langer een kwestie is van meer computers of extra educatieve software en content. Door ook voldoende aandacht te besteden aan de sociale bouwstenen zoals visie op onderwijs en deskundigheid leveren de investeringen in hardware, educatieve software en content meer rendement op."

Mijn idee...

Citaatje uit eigen werk dan maar:

"Op een goede manier ICT inzetten in het onderwijs vraagt veel meer investering op het gebied van didactiek, opzetten van cursussen, functionaliteiten, e.d. dan kabels trekken, werkstations plaatsen of een ELO installeren...

Uit Zin en onzin van een ELO dat er nu toch wel zo'n jaar of 5 op staat... leve de vooruitgang. C. zegt altijd dat er een groot verschil is tussen 'gelijk hebben' en 'gelijk krijgen'. Het eerste is meestal niet zo'n probleem (vind ik zelf),  maar het tweede duurt meestal iets langer.

Zie ook Heeft de ELO toekomst?

 Reacties (0)

 Schokkend

Gepubliceerd op 4-10-2006 02:44:00 - ICT & onderwijs

Soms lees je dingen die zo schokkend zijn dat je er bijna stil van zou worden. Op Bewijs voor doeltreffendheid van ICT in het onderwijs groeit staat:

"Het onderzoek concludeert dat de effecten van ICT niet uitsluitend toe te schrijven zijn aan de beschikbaarheid van ICT voorzieningen maar vooral aan het adequaat gebruik van deze voorzieningen door leraren en leerlingen."

Wie had dat kunnen denken!?

 Reacties (0)

 De kroketten zijn op

Gepubliceerd op 3-10-2006 11:57:00 - ICT & onderwijs

Als je je met ICT in het onderwijs bezig houdt dan word je geacht verschillende ICT-bijeenkomsten te bezoeken. Ik ben wel blij dat ik daar dan niet bij hoor, want ik word van die dingen altijd ontzettend moe. Ik hou niet van dat geleuter, van dat 'o we zijn zo goed bezig' en 'we hebben nu toch weer iets bedacht'. Ik ben meer van de praktische uitvoering zullen we maar zeggen. Maar ja, kennelijk is er wat dat soort dingen betreft van alles te beleven in het land.

"Daarna een workshop van het Kennisnet, een instantie uit een grijs verleden die krampachtig poogt scholieren, ouders en docenten naar zich toe te trekken en weg bij het boze Google. Daar werden mij ondermeer de problemen bij het online zetten van video-content uitgelegd, iets waar ik niet op gerekend had, temeer dat dit gebeurde door een middelbare dame, die onder een naveltruitje een door meerdere bevallingen en dito navelbreuken geteisterde blubberbuik aan den volke toonde. Dat was even schrikken ja, zo op de vroege morgen.
Straks gaan we het hebben over mindmapping...."
Bits, brains and games , deel 1

De vraag is natuurlijk of al die conferenties en congressen nu eigenlijk 'effectief' iets opleveren behalve dan het gevoel dat een meerderheid van de docenten wat de inzet van ICT betreft zo'n beetje in de 20e eeuw zijn blijven steken. Sterker nog: het lijkt er zelfs op dat intiatieven om daar iets aan te doen met wortel en tak moeten worden uitgeroeid! Of op z'n minst zodanig worden gefrustreerd dat de 'gevestigde wanorde' geen gevaar loopt. Maar ja, is dat dan mijn probleem? Ik denk het niet, maar vreemd is het wel.

Zie ook http://www.wauwel.nl/

 Reacties (0)

 Vraag het onmogelijke

Gepubliceerd op 2-10-2006 14:00:00 - ICT & onderwijs

"Never compromise your ideals because someone said it’s impossible, stupid, or a waste of time."

Als je als docent iets wilt met ICT zijn er natuurlijk altijd mensen die veel beter weten hoe dat moet. Als je de adviezen en ideeën van deze zogenaamde ICT-experts serieus zou nemen dan zou er, denk ik, in het algemeen maar weinig terecht komen van een zinvol gebruik van ICT.

"Go against the grain. Don’t believe in other people’s visions for you, believe in your own."

Als docent heb ik nooit het geduld op kunnen brengen om te wachten tot mij van 'hogerhand' de ICT-middelen en ideeën zouden worden aangedragen die ik nodig zou kunnen hebben om mijn onderwijs te ondersteunen. Als die 'dingen' al werken komen ze meestal zo'n 3 jaar te laat. Daarom maak ik zelf dingen, doe ik van alles en experimenteer ik met de inzet van bijvoorbeeld (dynamische) websites, het maken van webapplicaties e.d . Maar ja, meestal loopt dat uit de hand zodat ik er meestal niet meer van af kom. 

"Organic growth is best. Only grow as fast as you need to, don’t waste money on advertising a product you won’t want your mom to use."

Als je iets wil moet je gewoon niet wachten tot het ‘klaar’ is want dat gebeurt gewoon nooit. Wat je kan doen is beginnen en gaandeweg uitbreiden, toevoegen en verbouwen. Je krijgt dan wel een soort spaghetti-toepassing, maar als het werkt doet het dan ook precies wat je wil en dat is goed.

"Focus on users above all else, e.g. don’t do something that might annoy your users just to make more money, they won’t forget."

Bij alles wat ik doe gaat het natuurlijk om de gebruikers. Of dat nu de beantwoorders in WisFaq of de studenten en de docenten in wiskundeleraar.nl zijn. Hogeschoolgewijs is er een breed aanbod aan plekken waar informatie zou kunnen staan, eventueel. Een 'portal' is een site die voor je gebruikers de chaos enigszins probeert te ordenen.... ach en of dat wel helemaal precies volgens de definitie is dat kan me weinig schelen. Op de keper beschouwt zou zoiets helemaal niet nodig mogen zijn, maar voorlopig zie ik niet hoe het anders zou moeten.

"Have a healthy disregard for the impossible. If someone hasn’t done it yet, that doesn’t mean it’s impossible."

Ik zeg altijd ‘alles kan’. In principe kan je alles maken en zo hoort het ook! Als docent bepaal jezelf hoe je je onderwijs wilt inrichten. Ik laat dat toch zeker niet bepalen door de aangeboden functionaliteiten van de geboden middelen? Dus fantaseer er op los en vraag het onmogelijke, je zult zien dat het kan…

Zie ook 14 things you can learn from the Google story

 Reacties (2)

 Ik zeg niks...

Gepubliceerd op 10-7-2006 01:12:00 - ICT & onderwijs

Bij de cursus ICT voor jaar 1 gebruiken we ook een forum. Dat is ook werk..

Total Posts:  2079
[1,58 posts per day]

Hoeveel tijd doe je over een 'posting'? 5 minuten? Dat is dan 43 dagdelen... alleen al het forum... maar soms is het wel meer dan 5 minuten, dus ik bedoel maar... ik zeg niks...

 Reacties (0)

 Privacy op Internet

Gepubliceerd op 29-6-2006 10:21:00 - ICT & onderwijs

Bij de cursus ICTdro kunnen studenten als opdracht een stageweblog bijhouden. Dat is op zich leuk om te lezen, maar soms ook wel zorgelijk. Een lesobservatie waarbij de docent geen orde kan houden, de klas geheel geen boodschap heeft aan de docent en de les meer op een cafetaria lijkt. Het zal JOUW les maar zij die je op Internet ziet staan... Ik bedoel: een studentje, vers van de HAVO, die je les bijwoont en dan een vernietigend oordeel geeft en dat dan ook nog publiek maakt, dat moet je misschien niet willen.

Het is sowieso de vraag of het verstandig is van zo'n student om maar van alles te schrijven over medestudenten, (toekomstige) collega's, de stageschool, de hogeschool, de docenten e.d. Los van het feit dat studenten de leeftijd hebben waarbij in ieder geval bij enkele exemplaren de nuance ver te zoeken is.

Op http://arstechnica.com/news.ars/post/20060119-6016.html las ik nog wat aardige verhaaltjes omtrent Facebooks. Zie ook Facebooks - Wikipedia

Je mag natuurlijk denken wat je wilt, maar moet je dat dan ook publiceren? Als je schrijft moet je, denk ik, altijd afvragen voor wie je nu eigenlijk schrijft. Een stageweblog schrijf je dat voor jezelf, de tutor en je coach? Dan hoeft ook niet iedereen dat te lezen. Sterker nog... zou je als student niet zelf moeten kunnen bepalen wie je stageweblog mag lezen? In het algemeen moet je natuurlijk niet willen dat je diepe gedachten, tekortkomingen, frustraties of boosheid voor iedereen zomaar toegankelijk zijn... misschien. Kortom: voordat je iets gaat publiceren bedenk eerst goed wie het allemaal zou kunnen lezen... en vraag je af of je dat wilt.

Als ik 'echt' zou schrijven wat ik af en toe denk zou ik denk ik toch met een flink aantal mensen ruzie krijgen, denk ik. Dus dat kan ik dan maar beter niet doen...

 Reacties (0)

 Handig dat ICT

Gepubliceerd op 28-6-2006 02:10:00 - ICT & onderwijs

Deze week kunnen studenten van jaar 1 nog digitaal aftekenen voor ICTdro, de ICT-cursus voor jaar 1. Vorig jaar stonden op de laatste aftekendag (in de herkansing!) zo'n 40 man/vrouw voor de deur om af te tekenen. Maar ja als je voor elke student 10 minuten wilt uittrekken (wat toch wel het minimum is!) dan ben je minstens 6 uur bezig, dat gaat dus niet. Dit jaar (zoals al eerder schreef) ging het allemaal een stuk vlotter. Vandaag heb ik zo'n 44 kandidaten er digitaal door 'gejast'. Weer veel leuke dingen gezien en een paar minder leuke dingen...

Ik heb me nog even zorgen gemaakt over het aantal, maar 't viel me nog mee. Waarschijnlijk komen er deze week nog wel een paar bij, maar goed op een gegeven moment houdt het natuurlijk wel een keer op. Omdat ik tijdschrijf kwam bij mij de vraag op: hoeveel tijd moet je nu rekenen voor dit soort klussen. De 'echte' fysieke tijd (zo'n uurtje of 4 denk ik) of de tijd die er voor staat? Dus een uurtje of 7. Omdat ons 'taaktoedelingsinstrument' niet gebaseerd is op de 'echte' tijd die je nodig hebt voor een taak maar slechts een soort indicatie is heb ik dan maar gekozen voor het laatste.

Dat is trouwens ook een interessant probleem. Moet de tijd die je krijgt bepaald worden door de tijd die het mij kost of de tijd die het een normale docent zou kosten?

 Reacties (0)

 ICTdro

Gepubliceerd op 23-6-2006 01:17:00 - ICT & onderwijs

Vandaag was de laatste helpdeskbijeenkomst van http://www.ictdro.nl Dit was dus al de herkansing, maar ik weet inmiddels hoe dat gaat. Vorig jaar stonden er geloof ik wel 50 studenten voor de deur... om af te tekenen en ja hoor ook dit jaar was het weer een drukte van belang. Ik zal nooit begrijpen waarom iemand tot het allerlaatste moment wacht en dan denkt dat als je met 40 man tegelijk komt aanzetten dat dat dan gaat lukken...

Maar goed... tegenwoordig moeten studenten 24 uur van te voren melden op forum dat ze willen af tekenen. Ik kijk dan eerst of alle opdrachten te vinden zijn en zo... ik maak een kopie van de map voor 't fraudeonderzoek en als het allemaal mooi, volledig en goed is dan krijgen studenten zelfs een mailtje dat ze helemaal niet hoeven af te tekenen maar dat ze het ingevulde aftekenformulier in mijn postvak kunnen gooien.

Dat klinkt allemaal erg ingewikkeld maar 't werkt prima. 't Is wel een flinke klus zo op dit moment van 't jaar, maar 't werkt. Gisteravond heb ik het forum 'dicht gegooid' en iedereen die zich nog niet op het forum heeft aangemeld kan vertrekken. Leidt dat niet toch een hoop protest? Nee, want er is dan nog een allerlaatste kans... maar via een andere route... Ik geef het toe het is slap, maar ach, ze moeten nog zoveel leren...

Een opmerkelijk leermoment voor mezelf is dat de meeste studenten er gewoon niet toe komen om er mee te beginnen. Misschien onderschatten de studenten de hoeveelheid werk dat verzet moet worden of is het gewoon iets wat je makkelijk kan uitstellen, want het staat immers op Internet dus dat kan morgen ook nog wel. Een tentamen, een stage, een portfolio dat wacht niet natuurlijk... maar dit... och dat kan volgende week ook nog wel.. of volgende maand... ah.. dat doe ik volgend jaar wel. Er zijn opmerkelijk veel 2e jaars studenten die toch nog in jaar 2 wachten tot het allerlaatste moment... en ja dan gaat het fout natuurlijk. Opmerkelijk vind ik dat wel...

Om de punten te halen moeten studenten een keer naar de helpdesk komen om af te tekenen. Als je dus voor 26 juni wilt aftekenen dan moet je dus de week er voor naar de helpdesk komen en omdat je 24 uur van te voren moet melden dat je dat van plan bent... dan moet je dus woensdag voor 16:30 melden op het forum. Wel nu dat is voor sommige mensen een te moeilijk concept. Men roept dan 'maar je moest toch aftekenen voor 26 juni?'.

Nou ja... ik heb gisteren zo'n beetje een hele dag moderatortje zitten spelen op het forum. Dat is goed... he dat is leuk... goed gedaan... maar ook... ik kan niets vinden... heb je de derde verdieping ook gedaan? He wat vreemd dat bestand heb ik al... (fraude?). Een leuke discussie gehad... over fraude... kortom... het was weer dolle pret. Zoiets zou je eigenlijk gedurende de hele cursus willen, dat er van alles gebeurt. Maar ja... daar moet ik dan nog maar 's over nadenken.

Uiteindelijk heb ik heel veel leuke dingen gezien. Voor veel studenten is het werken met ICT met het oog op leerlingen en hun vak werkelijk een 'eyeopener'. Mijn 'doel' is dat studenten de mogelijkheden en meerwaarde van het gebruik van ICT in en rond de vaklessen ontdekken. De studenten die één of meerdere lessen ook echt op hun stageschool hebben uitgevoerd zijn meestal razend enthousiast en blijkt altijd een enorme leerervaring. De leervragen die dat oproept biedt voldoende stof voor nog een cursus, maar dat zullen we ze maar niet aan doen

Wel aan... het is gedaan. Nu nog een staartje 'nazorg', P-problemen en BSA-perikelen... en dan wordt het misschien wel weer vakantie.

 Reacties (0)

 Geschiedenis ICTdro

Gepubliceerd op 5-6-2006 02:12:00 - ICT & onderwijs

Vanaf 2001 ben ik bezig geweest met de invulling en uitvoering van een ICT-cursus voor jaar 1 van de lerarenopleiding. Destijds was er nog zoiets als het digitaal rijbewijs onderwijs zodat ik als werktitel (en later als domeinnaam) gekozen heb voor ICTdro. Inmiddels zijn we 4 jaar (en 4 versies) verder. Laat ik het zo zeggen... een ICT-cursus is geen lang leven beschoren. In het algemeen gaat zoiets niet langer dan een jaar mee.

Hiernaast staat een plaatje van de verschillende versies door de jaren heen. Interessanter is de verschuiving van de inhoud van de cursus. Ooit begonnen met als knoppencursus voor het office-pakket is de cursus inmiddels uitgegroeid tot een cursus ICT & onderwijs.

Ik zou daar nog hele verhalen over kunnen vertellen, maar dat ga ik niet doen. Dit jaar heb ik bij een aantal studenten een enorme verandering kunnen zien in hun houding t.a.v. het gebruik van ICT. Ik zal niet zeggen dat zoiets veel gebeurt, maar  een enkele keer zie je dat en daar word ik dan heel erg blij van...:-)

Voor ik dit vak had, kon ik niet met computers overweg en had ik er ook echt een hekel aan. Het interesseerde me totaal niet en ik snapte er nog minder van.
Nu echter, kan ik al aardig overweg met de computer en noemden mijn leerlingen me zelfs al een nerd, omdat ik antwoord wist op alles wat ze vroegen en ze overal bij kon helpen. Doordat ik er nu meer vanaf weet en er beter mee overweg kan, ben ik het ook een stuk leuker gaan vinden.

Kijk, mijn dag kan dan niet meer stuk...:-)

Inmiddels zijn we al weer toe aan de 'nieuwste versie'. Op Laatste nieuws en wijzigingen... kan je er van alles over lezen. Eigenlijk zou ik een lijstje moeten maken met 'Deze cursus werd mede (bijna) onmogelijk gemaakt door...', maar och laat ik dat toch maar niet doen. :-)

Maar toch is het jammer dat niet iedereen het belang van gebruik van ICT inziet. Feitelijk zijn heel veel 'problemen' op de opleiding heel eenvoudig op te lossen als je daarbij op een handige en slimme manier ICT zou inzetten. Maar in plaats daarvan krijgen we eigenlijk steeds meer ICT-middelen die niet werken en dat is nogal irritant als je juist probeert studenten te laten zien wat voor een leerzame en leuke dingen je met ICT in het onderwijs kan doen en je kan toch moeilijk ontkennen dat bij allerlei vormen van 'nieuw leren' de rol van ICT steeds belangrijker wordt. Als lerarenopleiding zal je dan toch het goede voorbeeld moeten geven.

Aan de andere kant maakt het mij ook niet uit dat er nu geen ICT-plan komt. Ik trek al jaren mijn eigen plan en je mag het natuurlijk niet zeggen van jezelf maar volgens mij is dat een goed plan.

Misschien zou ik dat eens uit moeten leggen, maar ja dan moet je wel begrijpen hoe het werkt. Ik ben er inmiddels wel achter dat 'goede inzet' van ICT weinig of niets te maken heeft met de geboden functionaliteiten. De belangrijke aandachtspunten blijken inhoud en interactie te zijn. Het idee dat je voor een project ff een website (c.q. een leerroute, projectruimte, weblog, wiki, etc.) in elkaar knutselt en dat dan vanzelf leidt tot iets moois is een volstrekte illusie.

Maar zoals gezegd.... daar ga ik het nu niet over hebben.:-)

 Reacties (0)

 Tien manieren

Gepubliceerd op 10-5-2006 02:37:00 - ICT & onderwijs

...om te zorgen dan het nooit wat wordt met de integratie van ICT in het onderwijs.  

  1. Verklaar de gewenste implementatie en werkwijze als onvermijdelijk en onbespreekbaar. Benadruk voortdurend dat er uit de hogere regionen van de organisatie geen enkele ruimte geboden wordt om iets anders te willen dat de gewenste implementatie en werkwijze.
  2. Stel een aantal ‘ICT-experts’ aan die geen bedreiging vormen voor de gewenste implementatie en werkwijze. Let er op dat deze experts niet zo zeer geïnteresseerd zijn in ‘ICT & onderwijs’ maar vooral gericht zijn op het bereiken van de gewenste implementatie. Probeer docenten met andere ideeën en/of bewezen praktijken buiten de besluitvorming te houden. Probeer een open discussie ten alle tijden te vermijden.
  3. Investeer met mate in ICT-voorzieningen. Investeer niet in activiteiten die mogelijk buiten de gewenste implementatie en werkwijze vallen.
  4. Verplicht docenten gebruik te maken van de aangeboden middelen en negeer de behoeften en wensen van docenten op het gebied van ICT. Ga niet investeren in nuttige en zinvolle activiteiten van docenten die ook zonder investering zullen plaats vinden.
  5. Verzwijg mislukkingen en benadruk het eigen succes, hoe marginaal dit succes ook is. Bij het ontbreken van succes verwijs dan naar andere opleidingen waar wel successen zijn waargenomen. Wees erg voorzichtig met evaluaties van docenten en studenten. Ga er van uit dat docenten en studenten in principe ongelijk hebben.
  6. Negeer en verzwijg succesvolle ICT-activiteiten van docenten. Probeer deze activiteiten zo veel mogelijk te frustreren en te ontmoedigen. Sluit bij projecten e.d. niet aan bij lopende succesvolle activiteiten van docenten. Je kunt beter elke keer dezelfde fouten maken dat te leren van de activiteiten buiten de gewenste implementatie.
  7. Probeer ‘nieuwe docenten’ zo ver te krijgen om ICT-activiteiten te ontplooien binnen de aangewezen kaders van de gewenste implementatie en werkwijze. Overdrijf voortdurend het succes van deze activiteiten. Laat tegen de tijd dat deze ‘nieuwe docenten’ doorkrijgen waar ze mee bezig zijn de activiteiten overnemen door de ‘nieuwe’ nieuwe docenten.
  8. Wijs bij een stagnerende implementatie de negatieve houding en het ontbreken van voldoende vaardigheden bij studenten en docenten aan als belangrijkste oorzaken van een stagnerende implementatie. Benadruk dat de kwaliteit van de geleverde diensten en voorzieningen niet ter discussie kan staan, maar dat ‘men’ er gewoon nog niet aan toe is. Wijs er op dat de meeste klachten bij de volgende versie verholpen zullen zijn.
  9. Probeer bij stagnatie de implementatie op een hoger plan te brengen door nog meer en voortvarender in te zetten op de gewenste implementatie en werkwijze. Probeer binnen hetzelfde concept de aandacht af te leiden van minder succesvolle onderdelen naar nieuwe functionaliteiten of toepassingen. Het is altijd een goede werkwijze om een probleem dat je niet op kan lossen groter te maken. Reflectie en evaluatie zijn hier niet op z’n plaats.
  10. Los zelf geen problemen op. Probeer vooral niet te leren van de ervaringen en kennis van docenten. Zorg eventueel dat de plannen er op papier goed uit zien, maar ga je niet bezig houden met de vraag of deze papieren plannen ook daadwerkelijk tot resultaten leiden. Benadruk dat op genomen beslissingen niet terug kan worden gekomen omdat een ‘point of no return’ al gepasseerd is.
Volgens mij werkt dat allemaal prima.

 Reacties (0)