Info




Kalender

De kalender is leeg

 Krantje lezen

Gepubliceerd op 23-1-2009 02:49:00 - Wiskundeleraar

In de tijd mijn oude schooltje heb ik ooit geprobeerd aan de directie uit te leggen dat in examentijd het voor een docent met nogal wat lesuren erg lastig is om binnen de gestelde tijd al het werk te moeten nakijken. De reactie was zoiets als 'waarom kijk je niet na tijdens de les?'. Ik heb daar wel even over moeten nadenken... Nakijken in de les? Huh!? Ik dacht dat je in de les vooral les moest geven? Ik stond me altijd vreselijk aan te stellen kennelijk door altijd iets te doen. Nakijken? Hoe stel je dat voor? Een beetje de boel aan het werk zetten en dan...

"Ik heb 2 kinderen op het VWO. Er wordt nog amper lesgegeven. In de lessen worden opgaven gemaakt en de leraren zitten een krantje te lezen. Als je wat te vragen hebt, moet je het aan een medeleerling doen. Heel soms is de leraar bereid het uit te leggen en als een leraar geen zin heeft, worden de kinderen eerder naar huis gestuurd"
Telegraaf

Later werd dit directiestandpunt verder geformaliseerd in die zin dat iedere docent die wilde klagen over een te veel aan werkdruk misschien een cursus timemanagement zou moeten volgen want kennelijk ga je dan niet goed met je tijd om. Ik deed nog wel 's een soort participerend onderzoekje door tijdens de les door de gang te lopen en eens te kijken wat iedereen zo aan en 't doen was. Hier en daar werd er inderdaad video gekeken, krantje gelezen of doelloos uit het raam gestaart. Maar niet overal hoor...

Maar eh... opgaven maken, nakijken en zoek het lekker zelf uit heeft met onderwijs verder weinig te maken. Een bevoegdheid in het betreffende vak lijkt me dan ook niet echt direct meer nodig. Als je er in slaagt de lokalen en 't meubilair in ongeveer dezelfde staat achter te laten waarin je het bij aanvang van de les hebt aangetroffen ben je al een heel eind. Als het dan ook nog lukt de leerlingen de indruk te geven dat het doorwerken van het boek (ook al begrijp je eigenlijk niet wat je aan het doen bent) uiteindelijk leidt tot iets moois dan ben je geslaagd. Gefeliciteerd. You' ve just collected a bunch of bananas.

Maar eh!? Wat moeten docenten dan de hele dag doen zonder krant? Volgens http://www.ernomijland.com/2009/01/de-krant-de-krant.html raakt de krant toch een beetje uit. De oplossing? Allemaal een laptop aan een draadloos netwerk... Een goed voorbeeld van Innovatief Onderwijs.

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...