Info




Kalender

De kalender is leeg

 Googelen moet je leren

Gepubliceerd op 4-7-2007 09:32:00 - ICT & onderwijs

Sociaal pedagoog Els Kuiper, werkzaam bij de afdeling Onderwijspedagogiek en Opvoedingsfilosofie van de Vrije Universiteit Amsterdam, deed promotieonderzoek naar de vraag hoe je leerlingen in het basisonderwijs kunt leren kritisch met internet om te gaan. En wat denk je:

  1. Veel kinderen gebruiken nog verkeerde zoektermen. Ze typen bijvoorbeeld een letterlijke vraag in en krijgen tot hun verbazing geen antwoord van de zoekmachine.
  2. Ze kijken alleen naar de bovenste tien hits in Google, omdat de rest niet relevant zou zijn.
  3. Veel leerlingen zoeken alleen met Google, in plaats van concurrerende zoekmachines of speciale kinderzoekmachines als Davindi.
  4. De zoektermen worden verkeerd gespeld, waardoor kinderen niets vinden. Google geeft overigens meestal wel spellingvarianten weer.
  5. Leerlingen doen aan plagiaat, en kopiëren tekst soms inclusief de hyperlinks (‘klik hier’) of ze laten per ongeluk de naam van de auteur staan in hun eigen werkstuk.
  6. De leerlingen gebruiken onbetrouwbare bronnen. In die gevallen bevat de tekst grote onzin, maar wordt ’ie toch klakkeloos overgenomen.

Schokkend... maar klopt het ook!?

  1. Een letterlijke vraag? Bijvoorbeeld Wat is een kanarie? geeft toch een aantal links die een aardig idee geven over het onderwerp...
  2. Tja... hoeveel links heb je nodig?
  3. In Davindi geeft 'kanarie' al eerste hit 1. Kanarie Jan. Dat heeft niets met 'kanaries' te maken. De tweede link geeft 2. Kanarie en exotenvereniging waar weliswaar het woord 'kanarie' op staat, maar dat is dan ook alles. De derde link geeft 3. Zangvogels- soortenbank.nl waar met een beetje moeite iets te vinden is over de Serinus citrinella en Serinus serinus. Mooie website dat wel! 
  4. Misschien is het een idee om kinderen goed te leren spellen.
  5. Dit is wel grappig. Ze doen aan plagiaat, maar doen het niet goed want soms vergeten ze de naam van de auteur te verwijderen in hun tekst. Nee dat moet beter kunnen.
  6. Eén van de grote uitdagingen van ICT. Hoe bepaal je of informatie betrouwbaar is? Met zoeken heeft het weinig te maken maar wel met informatieverwerking.

't Is wat. Missschien kan ik ook wel promoveren op ICT voor jaar 1. Ik heb inmiddels een grote bak met bestanden.. en daar kan je alles tegen komen. Zie bijvoorbeeld Bronvermelding.

 26-11-2007 03:09:56

Volgens mij gaat dat heel goed hoor om gewoon een vraag te stellen in GOOGLE.

 Door: Naschrift

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...