Info




Kalender

De kalender is leeg

 Wetten en feiten

Gepubliceerd op 16-11-2007 21:14:00 - Het nieuwe leren

Vandaag las ik het stuk Downes maakt gehakt van Kirschner. Wilfred Rubens schrijft daarin onder meer:

"Stephen Downes schetste een beeld van leren en onderwijs waarin geen sprake is van acquisitie van kennis maar van 'groei'. Waarbij leren vooral bedoeld is om patronen te leren herkennen. Leren zou meer gericht moeten zijn, vindt Downes, op het ontwikkelen van capaciteiten en aptitudes, en niet op het leren van wetten en feiten."

Als ik het goed begrijp dan zou het dus zo zijn dat meer klassikale en/of traditionele manieren van lesgeven alleen gericht zouden zijn op het leren van wetten en feiten. Ik weet niet hoe dat bij andere vakken is maar bij wiskunde is dat onzin. Bij klassikale leergesprekken gaat het juist helemaal niet alleen om regeltjes, technische vaardigheden of wetmatigheden maar juist vaak over algemene patronen, andere vergelijkbare stucturen, over houding en zelfs over het leerproces zelf.

Als vakdocent ben je beter toegerust om op grote lijnen, diepzinnigheden, patronen, logische consequenties en mooie structuren te wijzen. Ik zie leerlingen, studenten of coaches dat niet doen. Hoe zou dat ook kunnen? Je kan geen verbanden zien zonder ruime kennis van dat vak. Wiki's en weblog's zijn natuurlijk leuk, er zijn zeker voor wiskunde heel veel interessante sites over wiskunde. Maar daar gaat het nu juist om wetten en feiten. In een leergesprek zijn die feiten en wetten slechts het vervoermiddel voor de reis...

Maar ook over de vraag 'hoe je moet leren?' valt er als docent vaak heel wat te bespreken met de leerlingen. Soms moet je ook uitleggen wat sommige zaken betekenen voor de lange termijn en wat uiteindelijk het doel is van deze reis. Op die manier doe je zelfs aan zingeving... en lange leerlijnen... je draagt zelfs bij aan betekenisvol leren.

...en dan heb ik het nog niet eens over het bemoedigende woord, de positieve verwachtingen die je uit moet stralen, de humor en het plezier, de gezelligheid, het schouderklopje of de knipoog als het even tegen zit...

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...