Info




Kalender

De kalender is leeg

 Koning, keizer, admiraal

Gepubliceerd op 28-1-2008 23:24:00 - ICT & onderwijs

Op Maak (t)e-learning betekenisvol voor docenten kwam ik deze stelling tegen:

"Interessante stelling n.a.v. een discussie: dankzij web 2.0 ben je als docent minder aangewezen op je organisatie (denk aan ICT-beheer). Software is bijvoorbeeld gratis via Internet beschikbaar. Het risico hiervan is dat dit (weer) kan leiden tot 'koning, keizer, admiraal: ik ben baas in mijn eigen klaslokaal'."
Maak (t)e-learning betekenisvol voor docenten

Deze week werd dit maar weer 's duidelijk gedemonstreerd. Net voor de toetsweek 'crashed' er een fileserver van de hogeschool. Om kort te gaan betekent dit dat de bestanden op de 'homepages' van de docenten niet meer bereikbaar zijn. Nu waren deze bestanden op de public.www al eerder dit jaar regelmatig (maar vooral in het weekend) niet te bereiken, zodat ik mijn toevlucht genomen had tot een andere oplossing. Gelukkig maar... want mijn studenten willen natuurlijk graag bij de bestanden kunnen als ze zich op de toetsen voorbereiden.

Het probleem is dan dat je iemand moet vragen of ie alsjeblieft de zaak weer in orde wil maken. Je bent dus afhankelijk van de mogelijkheden en beperkingen van een ander en dat moet je als docent natuurlijk niet willen. Ik ben verantwoordelijk voor het onderwijs dat ik verzorg en ik weiger om verantwoordelijk te zijn voor iets waar ik niets aan kan veranderen.

Eén van mijn eerste ervaringen op de hogeschool is dat we een ASP-website hadden ingericht voor een cursus en op de eerste dag van de kerstvakantie 'crashed' de website. Maar in de vakantie is er natuurlijk niemand om dat ding een 'schop' te geven... Vooral deeltijdstudenten gebruiken de vakanties om te studeren en dat gaat dan even niet... nou ja even... een week na de kerstvakantie was het weer in orde.

Kortom: je kunt beter de zaken in eigen beheer houden. Ik heb gewoon geen zin om afhankelijk te zijn van een of ander systeembeheerder of ICT-expert. Wat dat betreft ben ik inderdaad liever baas over mijn eigen spullen. Als de opleiding niet in staat is om mijn wensen en behoeften op ICT-gebied te leveren dan haal ik die gewoon ergens anders. Tot nu toe heb ik daar absoluut geen spijt van.

't Is alleen jammer dat die investeringen van zo'n opleiding dan verder verspilde moeite zijn, maar ja, als je moet wachten tot je krijgt wat je wilt, wat er kan en wat je nodig hebt dan zouden we nooit verder zijn gekomen dan het heen en weer pompen van WORD-documenten.

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...