Info




Kalender

De kalender is leeg

 Meervoudige intelligentie?

Gepubliceerd op 20-4-2008 14:44:00 - Leugen en bedrog

"Op diverse scholen in Nederland wordt momenteel het idee van de zogenaamde meervoudige intelligentie in de praktijk gebracht. (...) Ik vraag me af hoe er nu mee om te gaan. Op de school waar ik zelf werk, zegt de directie geen bewijs nodig te hebben..."

De vraag is: bestaat er zoiets als meervoudige intelligentie?  Ik denk dat 'gewone intelligentie' al niet bestaat. Ok, je kunt een test maken en allerlei 'dingetjes' gaan testen en dan kijken of en in hoeverre dat overeenkomt met schoolsucces, een flitsende carriere of de uitslagen op allerlei andere tests. Dat breng je dan mooi in beeld, vervolgens zorg je dat je gemiddelde uitkomt op 100 en de standaarddeviatie op 15. Je kunt dan voor elke testpersoon een score vaststellen en dat noem je dan Intelligentie Quotiënt, ook wel bekend als IQ.

Dus als er al zoiets bestaat als 'intelligentie' dan is het er voorlopig maar één: een theoretisch begrip van iets dat je kan meten in de vorm van de score op een intelligentietest.

Vervolgens wordt vastgesteld dat intelligentie niet altijd alles zegt. Er zijn mensen die erg succesvol zijn maar uitgesproken dom. Dus ergens klopt er iets niet. Wat hebben die mensen dat ik niet heb? En wat doe je er aan? Wel aan, deze mensen kunnen misschien heel goed andere mensen invoelen. Ja, dat zou zomaar kunnen en dat is natuurlijk ook wat waard. Maar ja, dat staat niet erg goed op je CV natuurlijk. Ik ben dan wel dom, maar ik kan andere mensen heel goed invoelen. Zoiets...

't Is gewoon heel lastig. Intelligentie wordt in het algemeen beschouwd als iets dat voor 80% bepaald wordt door erfelijke factoren. Dus wat moet je nu doen als je van je zelf dan niet zo intelligent bent? Verzin er gewoon wat dingen bij en noem dat meervoudige intelligentie. Probleem opgelost.

Ik vind het zeer onzinnig. Natuurlijk is intelligentie niet alles, maar 't is wel handig... Elke keer als ik zie dat mensen op zoek gaan naar meervoudige intelligentie vraag ik me hoe moeilijk is het al niet om normale intelligentie te vinden?

Is dat nu erg? Wel nee. Het is gewoon een metafoor, een verhaaltje om iets uit te leggen dat je zelf ook niet echt goed begrijpt. Het is net zoiets als dat de kindertjes door de ooievaar gebracht worden of dat Sinterklaas al die kindertjes de cadeautjes brengt. Het slaat helemaal nergens op, maar 't is wel gezellig. Zoiets...

Zie ook: Meervoudige intelligentie is volgens wetenschappers flauwekul
“Without further research, it seems premature for schools and parents to embrace school curriculums based on Multiple Intelligences theory."

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...