Info




Kalender

De kalender is leeg

 Ik kan het togch opzoekeN?

Gepubliceerd op 27-5-2008 15:56:00 - Het nieuwe leren

In mijn favorieten kwam ik zomaar een website tegen met allerlei Merkwaardige / lachwekkende / betreurenswaardige uitspraken.

"De gedachte heeft postgevat, dat klassikale kennisoverdracht in een digitale samenleving niet langer essentieel is: kennis is immers steeds on line opvraagbaar. De leerling moet vooral vaardigheden leren -leren leren - om de informatie te kunnen selecteren en te verwerken in presentaties. Kennisoverdracht zou immers te snel verouderen. Lesinhouden en toetsen kunnen bovendien worden gestandaardiseerd en lijken daardoor gemakkelijk zonder leraar te kunnen worden verwerkt. De onderwijsvernieuwers grossieren voortdurend in clichés over de ouderwetse klassikale kennisoverdracht, die slechts uit het zinloze leren van rijtjes, jaartallen en formules zou hebben bestaan."
http://biod.info/student/artikel/poelvanellende.htm

Tja, dat kom je inderdaad nogal 's tegen.

"Deze karikatuur doet geen recht aan een rijk onderwijsverleden. Gemakshalve wordt vergeten, dat de veelgegeten vruchten van de moderniteit aan de boom van dit eenvoudige, maar zeer effectieve onderwijsconcept hebben kunnen rijpen. Het ijzeren schoolrepertoire zorgde er in het verleden tevens voor dat een zeker gemeenschappelijk referentiekader werd aangeleerd, waarmee een volwassene zich kon verstaan. Culturele, literaire en historische informatie is nu weliswaar at random verkrijgbaar, maar vindt geen anker in een samenhangend kennisconcept. Voor het onderwijs zinloos en dodelijk cultuurrelativisme bedreigt bij iedere vernieuwingsronde de onderwijsinhoud."
http://biod.info/student/artikel/poelvanellende.htm

Het artikel is uit 2000. Een tijd dat men nog kon schrijven...

Geef een reactie op dit bericht


Ik ben gestopt met dit weblog. Reageren is niet meer mogelijk...